Funeraliile Prințului Philip. De ce au stat separați Harry și William

Dată publicare: 18-04-2021 17:14
Dată actualizare: 18-04-2021 19:32


Răvășitoare în simplitatea și eleganța lor, funeraliile ducelui de Edinburg i-au impresionat profund pe britanici. I-a mișcat mai ales singurătatea reginei în strană, unde a stat izolată de copiii și de nepoții ei din cauza regulilor anti-pandemie.

Pe supușii monarhiei i-au bucurat, în schimb, semnele de împăcare dintre prinții William și Harry, care s-au întors împreună la castel după slujba de înmormântare.

Cortegiul funerar a parcurs drumul dintre castelul Windsor şi capela St. George pe o muzică de fanfară aleasă de însuşi ducele de Edinburgh. Dacă sicriul a fost transferat cu un Land Rover modificat anume după sugestiile prinţului Philip, din curtea castelului nu a lipsit nici trăsura lui, pe banchetă fiind puse şapca şi mănuşile sale.

În maiestuoasa capelă gotică St. George, serviciul religios a fost oficiat de Diaconul de Windsor şi de Arhiepiscopul de Canterbury. Un cor format din patru cântăreţi a intonat răscolitor imnuri, de asemenea alese de prinţul Philip.

Diaconul de Windsor, David Conner: ”Viaţa lui îndelungată a fost o binecuvântare pentru noi. Am fost inspiraţi de loialitatea lui de neclintit faţă de regina noastră, de serviciul lui în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului, de curajul, de forţa morală şi de credinţa sa. Vieţile noastre au fost îmbogăţite de bunătatea, de umorul şi de omenia lui”.

Potrivit presei britanice, în poşeta ei neagră, regina a ţinut o fotografie cu ea şi Philip proaspăt căsătoriţi şi una dintre batistele mult-iubitului ei soţ.

La sfârşitul slujbei, sicriul a fost coborât în cripta regală a capelei, unde va rămâne până la moartea Suveranei. Soții reuniți vor avea apoi ca destinație finală Capela Memorială a regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.

După slujbă, prinţul William a părut că-l aşteaptă pe fratele lui Harry să-l ajungă din urmă. Şi-au potrivit paşii şi au parcurs drumul până la castel pe jos, umăr la umăr. Soţia lui William, Kate, a făcut un pas în lături tocmai ca să-i lase pe fraţi să discute nestingheriţi.

Ducesa de Cambridge este duminică omagiată de presa londoneza nu doar pentru acest gest de mare delicatețe, ci şi pentru eleganța ei desăvârşită.

La ținuta de doliu, Kate a purtat un colier de perle, un tribut adus prințesei Diana, care l-a purtat la un banchet la Hampton Court Palace în 1982.

Colierul a fost un dar pentru Regină din partea poporului japonez și parte a colecției regale de bijuterii.

Cu munţi de flori depuse la porţile domeniului Windsor, mesaje tandre sau închinând o halbă de bere în memoria prinţului, britanicii de rând i-au adus şi ei un omagiu.

Oamenii au urmărit ceremoniile fie la televizor, fie acasă, fie în puburi. La ora locală 15, mulţi britanici, de la premierul Boris Johnson până la copiii de grădiniţă, s-au recules în memoria ducelui.


VIDEO PROTVPLUS.RO