Fortele transnistrene au descins la un liceu cu predare in limba romana din Tiraspol

Ultima actualizare: 08-12-2013 06:54
tiraspol

Liceul Teoretic cu predare in limba romana Lucian Blaga din Tiraspol a fost perchezitionat, joi, de catre angajatii procuraturii transnistrene, iar directorul institutiei si adjunctul sau au fost interogati, relateaza IPN.

Contactata de IPN, Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Stefan cel Mare si Sfant din Grigoriopol, a declarat ca a reusit sa discute la telefon cu directorul adjunct al liceului din Tiraspol, Tatiana Andries, care i-a confirmat ca sediul liceului este plin de persoane, iar directorul institutiei este interogat.

Motivul invocat de procuri a fost plangerea unui membru al colectivului, a declarat pentru IPN directorul adjunct al liceului, Raisa Padureanu. Autorul sesizarii s-ar fi plans ca i s-a retinut din salariu si ca a suferit presiuni din partea conducerii institutiei.

Raisa Padureanu a afirmat ca procurorii i-au cerut directorului sa prezinte mai multe documente legate de activitatea liceului, insa acesta a refuzat si, de aceea, a fost supus interogatoriului. Inainte sa plece, procurorii si-au notat toate adresele de domiciliu ale profesorilor. "Acum ne asteptam la surprize, ar putea sa se prezinte la fiecare dintre noi acasa", a spus Raisa Padureanu.

Pe durata verificarilor, orele nu au fost intrerupte, dar elevii au fost stresati de prezenta procurorilor si militienilor transnistreni, a mai spus directorul adjunct al liceului.

In regiunea transnistreana sunt opt licee cu predare in limba romana cu alfabet latin. Fortele de ordine transnistrene au descins de mai multe ori in aceste institutii scolare, interzicand arborarea drapelului Republicii Moldova sau intonarea imnului de stat la careurile de inceput si sfarsit de an.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO