Filmul masacrului din Noua Zeelandă. Criminalul plănuia un atac și mai sângeros

Ultimul update: Vineri 15 Martie 2019 19:14
Data publicarii: Vineri 15 Martie 2019 17:38
Categorie: Internaţional

Noua Zeelandă e în stare de şoc, după un atentat terorist fără precedent în ultimele trei decenii.

49 de oameni au murit şi alte zeci au fost răniţi în atacul asupra a două moschei din oraşul Christchurch. Un australian de 28 de ani a deschis focul şi a omorât femei şi copii care participau la rugăciune.

S-a filmat în fiecare moment al ororii şi a transmis imaginile şocante în direct pe Facebook. Poliţia a arestat patru suspecţi, printre care şi atacatorul. Acesta nu era în vizorul poliţiei din Noua Zeelandă sau Australia.

Era ora unu şi jumătate după amiază când atacatorul şi-a pornit camera de filmat de pe cască. Voia ca întreaga lume să vadă ce va face.

Moscheea Al Noor - Lumina, în limba română, a fost atacată în timpul rugăciunii de după-amiază. Teroristul îşi ia arma din portbagajul burduşit cu încărcătoare şi bombe şi intră pe poarta principală. Nu înainte să înceapă transmisia live pe Facebook. Trage în tot ce mişcă, iese, ia muniţie şi îi seceră pe cei care scăpaseră iniţial.

Martor: "Purta o cască şi ochelari şi era îmbrăcat în uniformă militară. Era înarmat, avea o mitralieră, iar în jurul taliei avea o centură cu muniţie. A trecut pe lângă mine şi l-am întrebat ce face. Nu mi-a spus nimic, însă m-a privit. A început să tragă către oamenii care erau în afara moscheii şi am fugit."

A tras netulburat de faptul că secera cu gloanţele femei şi copii. Oamenii s-au îmbulzit spre cele două ieşiri din spate sau au încercat să se ascundă în interiorul moscheii.

Martor: "Mă gândeam că trebuie să rămână fără gloanțe. Așteptam și mă rugam la Dumnezeu ca el să rămână fără gloanțe. Când s-a oprit prima dată am dat să ies, dar un tip care stătea lângă un zid și mi-a zis să nu mă mișc, așa că am intrat înăuntru cu ceilalți. În următorul moment, atacatorul a venit și l-a împușcat pe tipul care mi-a zis să nu ies. A fost un moment foarte trist."

Martorii au povestit că a schimbat de mai multe ori încărcătoarele şi când rămas fără gloanţe a mers la maşină ca să reîncarce, a continuat să tragă afară şi s-a întors în moschee.

Martor: "I-a împuşcat pe toţi cei pe care i-a avut în faţă în interiorul şi în afara moscheei. Eu şi trei prieteni au reuşit să ieşim.Timp de 10-15 minute a tras continuu. Eu am ieşit în strada principală şi în acel moment au venit poliţia şi ambulanţele."

Teroristul anunţase pe net că va ataca şi a doua moschee din oraş: Al Masjid. Este situată la 6 kilometri de primul loc atacat, o distanţă pe care o parcurgi cu maşina în numai 11 minute. La capătul a 17 minute de coşmar, atacatorul s-a urcat în maşina şi s-a îndreptat spre cea de-a doua ţintă a lui.

Şi acolo, a deschis focul afară, după care a continuat atacul înăuntru.

Poliţiştii au împânzit zona şi au arestat rapid patru suspecţi, trei bărbaţi şi o femeie. Niciunul nu ar fi opus rezistenţă. Între cei reţinuţi se află şi cel care a împuşcat oamenii, australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani. El nu apărea pe listele persoanelor urmărite în Noua Zeelandă sau Australia pentru terorism.

Mike Bush, Comisarul Poliţiei din Noua Zeelandă: "Vreau să vă asigură că nu e vorba că am fi ratat vreo ocazie de a preveni acest eveniment îngrozitor."

Poliţiştii au spus că au găsit explozibili într-o maşină, dovadă că agresorul plănuia un atac şi mai sângeros.

Mike Bush, comisarul Poliţiei din Noua Zeelandă: "Nu trebuie să vă mai spun că aveam de-a face cu un atac plănuit în detaliu. Am găsit două presupuse dispozitive exploziv improvizate într-o maşină, l-am dezamorsat pe unul şi celălalt e în proces să fie dezamorsat."

Autorităţile din Noua Zeelandă au ridicat nivelul alertei teroriste în toată ţara.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande: "Trebuie să rămânem vigilenţi. Am avansat nivelul de alertă de la scăzut la ridicat, ca să menţinem siguranţa cetăţenilor.”

Pe lista celor care au scăpat din atac se numără şi membri echipei naţionale de cricket a Bangladesh-ului. Aceştia se aflau în Christchurch pentru un meci şi urmau să participe la slujba de la moschee. Nu intraseră şi au apucat să fugă atunci când atacatorul a început să tragă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
nave rusesti cu rachete Kalibr in Mediterana
Rusia îşi echipează navele din Marea Neagră cu arme ce pot învinge scuturile anti-rachetă
Polițiștii din Bulgaria și-au dat singuri cu gaze lacrimogene, din cauza vântului. VIDEO
Atac armat în Olanda. Primele mărturii: ”Am dus o femeie plină de sânge în mașina mea”
Accident la metroul din Hong Kong. Două trenuri s-au ciocnit violent în timpul unor teste
Atac armat în Olanda, cu 3 morţi şi mai mulţi răniţi. Prima imagine cu atacatorul
32 de oameni au murit după ce un tren a deraiat. Multe dintre victime sunt copii
Identitatea lui Jack Spintecătorul, dezvăluită
Cine a fost Jack Spintecătorul. Adevărata identitate a criminalului, dezvăluită
Ce se afla în stomacul unei balene găsită moartă pe o plajă din Filipine. FOTO
Ducii de Cambridge l-au sărbătorit pe Sfântul Patrick cu Batalionul irlandez de gardă
Guvernul neozeelandez vrea să înăsprească legislaţia cu privire la arme după atacurile teroriste
Amenințare în Atlantic. O pată de petrol se întinde pe 10 km, după scufundarea unui vas
O "bombă meteo" a făcut ravagii în SUA: Poduri și autostrăzi distruse, mașini luate de viituri