Fethullah Gulen condamna emiterea mandatului sau de arestare in Turcia: "Este un exemplu al autoritarismului lui Erdogan"

Ultima actualizare: 08-08-2016 07:05
Fetullah Gulen

Clericul Fethullah Gulen a condamnat vehement emiterea unui mandat de arestare de catre autoritatile turce pe numele sau, prin care este acuzat de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie.

Insa acesta a locuit in Statele Unite in ultimii 17 ani si considera ca executivul turc nu are sanse reale sa obtina extradarea sa, transmite Reuters.

”Este foarte bine stiut ca instantelor turce le lipseste orice forma de independenta judiciara, iar acest mandat de arestare este doar un alt exemplu al autoritarismului presedintelui Recep Tayyip Erdogan, care se indeparteaza de democratie”, a declarat Gulen, conform News.ro

Mai mult, clericul musulman a dezmintit orice implicare a adeptilor sai in orchestrarea loviturii de stat esuate, care a dus la o campanie guvernamentala de eliminare a asa-numitilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa.
Peste 60.000 de persoane au fost demise, arestate sau puse sub acuzare ca urmare a loviturii de stat, printre acestea numarandu-se magistrati, functionari publici, militari, politisti, academicieni, profesori universitari, medici, cercetatori, precum si jurnalisti.

Recep Tayyip Erdogan si Fethullah Gulen au fost pentru o perioada lunga de timp aliati importanti, insa relatiile dintre cei doi sunt mai tensionate ca niciodata. Opozantii acuza chiar Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) pentru reusita infiltrare a gulenistilor in structurile de stat.

In noaptea de 15-16 iulie, o factiune din armata turca a incercat sa rastoarne regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au sustinut ca vor sa protejeze statul turc de influentele islamice pe care inceraca sa le introduca liderul de stat. Lovitura de stat a esuat dupa cateva ore, atunci cand sute de mii de sustinatori ai presedintelui au iesit in strada.

De asemenea, peste 100 de institutii media au fost inchise de catre autoritatile turce, printre care se numara trei agentii de stiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio si 45 de cotidiene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO