Ce este ISIS-K, gruparea teroristă responsabilă pentru atentatul de pe aeroportul din Kabul

×
Codul embed a fost copiat

Pe ultima sută de metri, operațiunile de evacuare din Afganistan iau o turnură dramatică. Vineri, s-au produs două explozii lângă aeroportul din Kabul.

Potrivit talibanilor, deflagrațiile provocate de o maşina-capcană și un atentator sinucigaş au ucis zeci de oameni. Printre răniți s-ar număra atât talibani, cât și soldați americani, dar informațiile nu sunt clare.

Cu doar câteva ore înainte, serviciile de informații americane și britanice avertizau că există risc iminent de atac terorist pe aeroportul din Kabul. Acolo, încă speră să ajungă 1.500 de americani și peste zece mii de afgani. Amenințarea vine de la aripa afgano-pakistaneză a grupării teroriste Stat Islamic.

Cu puţin timp înaintea orei locale 18, în zona aeroportului din Kabul au avut loc două explozii, urmate de un schimb înverşunat de focuri.

Un atentator sinucigaş s-ar fi aruncat în aer în preajma porţii Abbey, unde zilele trecute erau staţionate trupele britanice. Poarta Abbey este una dintre cele trei intrări în aeroport închise după ce Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că există un risc iminent de atac terorist împotriva mulţimii de la aeroport.

Citește și
armata afgana
Cum se vede lupta cu talibanii din perspectiva Armatei Afgane. „Am fost trădați de președinți”
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

A doua deflagraţie s-a produs lângă Hotelul Baron, unde sunt cazaţi soldaţii, dar şi jurnaliştii britanici.

Guvernele celor două ţări au cerut propriilor cetăţeni să nu meargă la aeroport. Dar şi afganii au fost îndemnaţi să evite zona.

Gruparea teroristă ISIS-K, principala amenințare teroristă

 

Potrivit serviciilor de informaţii, pericolul vine de la gruparea teroristă ISIS-K, de la Khorasan, o regiune de la graniţa afgano-pakistaneză. Se prezintă drept aripă a Statului Islamic original, care a controlat la un moment dat zone întinse din Siria şi Irak.

Peter Bergen, autorul cărții „The Rise and Fall of Osama bin Laden”: „Mulţi dintre ei sunt foşti talibani care au trecut la ISIS ca să devină cei mai tari şi mai răi "băieţi din cartier". Este mai degrabă o rivalitate locală între talibani şi ISIS-K”.

Colin Clarke, autorul cărții „După Califat: Statul Islamic”: „ISIS nu are o agendă politică, considerând că doar Allah poate conduce. Şi, chiar dacă talibanii încearcă acum să stabilească un emirat islamic, pentru cei din ISIS nu e suficient. Ei sunt şi mai radicali. Vor să-i atragă şi să-i recruteze pe cei mai înflăcăraţi sociopați din ţară”.

Gruparea ISIS-K este responsabilă de mai multe atentate sinucigaşe cu zeci de victime în Afganistan. Pe unii dintre combatanţii ISIS-K, chiar talibanii i-au scos din închisori, când au cucerit oraşele afgane, la începutul lunii.

Colin Clarke: „Pot crea haos la aeroport ţintind un avion care aterizează sau decolează. Asta e principala teamă”.

Preşedintele american Joe Biden a transmis un mesaj către autorii atacului de la Kabul, afirmând că SUA nu va uita niciodată şi nu va ierta şi aceştia vor fi vânaţi, până vor plăti. El a afirmat că responsabili de atac sunt membri ai grupului ISIS-K.

"Am ordonat comandanţilor să facă planuri pentru a lovi obiective ale ISIS. Vom răspunde cu forţă şi precizie în momentul ales de noi şi în locul ales de noi. Teroriştii nu vor câştiga. Vom salva americanii, Vom scoate aliaţii afgani. America nu va fi intimidată", a precizat Biden.

Scene dezolante și umilitoare la aeroportul din Kabul

 

Alertă de securitate privind riscul de atentate teroriste a sporit urgența şi dramatismul operațiunilor de evacuare din Afganistan, intrate în linie dreaptă.

Sunt ultimele zile de prezență a militarilor americani în Afganistan, de fapt sfârșitul celui mai lung război al Americii, început acum 20 de ani. Scenele de la aeroportul din Kabul sunt dezolante și umilitoare.

Talibanii au anunțat că îi vor opri pe afganii care încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul. Însă un bărbat bătut crunt este cetăţean australian.

Australianul bătut de talibani: „M-au lovit rău... Când încercam să traversez la aeroport”.

Un alt bărbat, care are rezidență permanentă în Statele Unite, a rămas captiv în Afganistan după ce a venit la înmormântarea tatălui său.

Bărbatul blocat în Afganistan: „Sunt mii de oameni în jurul aeroportului. Încearcă să intre pe aeroport, dar acum nu mai e nicio evacuare, nu mai lasă pe nimeni să intre”.
Reporter: „Ai mai încercat să ajungi pe aeroport până acum?”
Bărbatul blocat în Afganistan: „Din 16 august am venit în fiecare zi”.

Mii de oameni încă așteaptă lângă zidurile aeroportului şansa de a scăpa din emiratul talibanilor. Sub soarele dogorâtor, stau, până la genunchi, în apă murdară, într-un canal de evacuare, sperând că îi vor convinge pe soldați că sunt îndreptățiți să evadeze spre libertate.

Dincolo de barierele de beton, decolează câte un avion la fiecare 39 de minute, ducând mii de oameni spre Doha, în Qatar, sau la baza Ramstein din Germania, unde sunt tabere temporare pentru cei evacuați. În jur de 100.000 de oameni au fost scoși din Afganistan, după ce talibanii au pus stăpânire pe Kabul. Dar speranțele se năruie tot mai mult pentru cei rămași în urmă.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Talibanii interzic muzica în Afganistan. În ce condiții vor putea femeile să iasă din case
Talibanii interzic muzica în Afganistan. În ce condiții vor putea femeile să iasă din case

Talibanii vor interzice muzica în spațiile publice, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al islamiștilor Zabihullah Mujahid.

Cum se vede lupta cu talibanii din perspectiva Armatei Afgane. „Am fost trădați de președinți”
Cum se vede lupta cu talibanii din perspectiva Armatei Afgane. „Am fost trădați de președinți”

Generalul Sami Sadat, comandant al Armatei Naționale Afgană, a făcut o serie de mărturisiri cu privire la situația actuală din Afganistan, țară pe care talibanii au pus stăpânire.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.