Explozia de la bordul Airbus-ului somalez: un pasager in scaun cu rotile ar fi pus o bomba. Descoperirea facuta de autoritati

Ultima actualizare: 08-02-2016 06:58
explozie avion Somalia

Noi informatii apar in cazul avion de tipul Airbus A321, la bordul caruia a avut loc o explozie, in timp ce efectua un zbor intre capitala Somaliei, Mogadiscio, si Djibouti, capitala statului omonim din Cornul Africii

Conform ipotezelor lansate de experti, explozia a fost provocata de o bomba, care a fost pusa de catre un pasager in scaun de rotile. Acesta s-ar fi folosit de statutul sau pentru a scapa de controlul amanuntit inainte de imbarcare, conform The Telegraph.

Autoritatile cred ca, cel mai probabil, barbatul care a murit dupa ce a cazut din avion este teroristul sinucigas care ar fi pus si bomba, dar ancheta este in plina desfasurare pentru a obtine probe.

Bomba, care a explodat dupa 20 de minute de la decolarea avionului, a provocat o gaura in nava. Imaginile cu avionul dupa aterizare arata o gaura cu diametrul de circa un metru in fuselaj, in zona centrala a aeronavei, pe partea dreapta deasupra aripii, precum si urme de funingine ce indica un incendiu.

Investigatorii sustin ca bomba ar fi fost urcata in avion de catre un barbat in scaun cu rotile, cel care ar fi cazut din avion in momentul exploziei. Martorii au declarat ca l-au vazut in flacari pe barbatul respectiv, insa autoritatile nu pot confirma daca el este si suspectul. Autoritatile locale au recuperat un cadavru care se incadreaza in descrierile facute de martori.

"Un individ in scaun cu rotile, care s-a urcat in respectivul avion, este considerat principalul suspect si este considerat ca fiind un terorist sinucigas" a declarat un diplomat pentru Wall Street Journal.

Mai mult, pasagerul care a stat langa barbatul in scaun cu rotile a fost arestat si este suspectat de complicitate.

Desi autoritatile iau in calcul ipoteza unui atac sinucigas, nicio grupare terorista nu a revendicat atacul pana acum, dar autoritatile isi indreapta atentia catre al-Shabaab, grup militant din Somalia, care a declarat ca este aliat cu Statul Islamic.

 


Expert: Explozia produsa la bordul Airbus-ului somalez a fost provocata de o bomba

Comandantul, un pilot sarb in varsta de 64 de ani, a declarat ca explozia nu a afectat sistemul de navigatie si, in pofida despresurizarii avionului ca urmare a gauririi fuselajului, a reusit sa-l readuca la sol, el estimand ca cel mai probabil cauza exploziei este o bomba amplasata la bord.

Si un expert in securitate aeronautica, Xavier Tytelman, a apreciat ca imaginile releva o explozie provocata de un dispozitiv exploziv si compara acest incident cu un altul asemanator in care a fost implicat in anul 1986 deasupra Greciei un Boeing 727 al fostei companii aeriene americane TWA.

“Am comparat aceste imagini cu fotografiile altor explozii. Deflagratia s-a produs in cabina pasagerilor, intr-un loc unde nu exista aparate. Categoric ea provine din interiorul avionului. In plus, metalul este torsionat in directia contrara fluxului de aer. Asadar, nu a fost cauzata de o decompresie”, explica expertul citat.

Aeroportul din Mogadiscio a devenit o adevarata fortareata dupa ce imediat in apropierea sa a fost instalata principala baza a fortei Uniunii africane in Somalia (Amisom), ale carei efective sunt de circa 22.000 de soldati si care ajuta fragilul guvern somalez in lupta impotriva islamistilor radicali shebab, afiliati gruparii al-Qaida. Militantii shebab nu au revendicat deocamdata atacul asupra avionului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO