Exoscheletul bionic: milioane de oameni vor scapa de scaunul cu rotile

Ultima actualizare: 25-10-2012 06:04
Exoscheletul bionic: milioane de oameni vor scapa ...
Exoscheletul bionic: milioane de oameni vor scapa ...

Vis implinit pentru doi americani paralizati de ani intregi. Amandoi pot merge acum, gratie unui soi de schelet exterior, care le permite persoanelor care sufera de paralizii sa se deplaseze fara a mai avea nevoie de ajutorul altcuiva.

Aparatul eLEGS se afla in ultimele faze de testare pe oameni si daca va primi aprobare pentru comercializare, ar putea scapa milioane de oameni, de scaunul cu rotile.

Ideea dispozitivului vine din natura. Scheletul exterior inventat de cercetatorii americani are aceeasi functie ca exoscheletul insectelor. Permite miscarea si protejeaza restul corpului de socuri.

Pentru oameni ca Amanda Boxtel, paralizata de 18 ani, dispozitivul bionic echivaleaza cu o minune. A ramas paralizata de la mijloc in jos, in urma unui accident de ski. Toate terapiile urmate n-au reusit sa-i readuca forta in picioare, asa ca scheletul exterior inventat de o firma californiana, a fost sansa asteptata aproape doua decenii.

Exoscheletul bionic este o combinatie de otel si fibra de carbon, si extrem de important, este dotat cu incheieturi mobile la solduri, genunchi si glezne. Totul este alimentat cu ajutorul unei baterii si gratie unor senzori, poate folosi o interfata care copiaza gesturile umane. Testele finale vor incepe anul viitor si in doi-trei ani produsul ar putea ajunge pe piata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO