Erdogan pierde controlul asupra capitalei Turciei. Candidatul opoziției, câștigător în Ankara


Ultimul update: Luni 01 Aprilie 2019 14:43
Data publicarii: Luni 01 Aprilie 2019 09:12
Categorie: Stiri externe

Lovitură pentru regimul Erdogan, după 16 ani de dominație în politică turcă. În urma alegerilor locale de duminică, partidul său conservator, Justiție și Dezvoltare - AKP - a pierdut capitala Ankara.

Pe de altă parte sunt așteptate cu înfrigurare rezultatele finale pentru Istanbul, unde diferența dintre partidul lui Erdoan și opoziție este foarte mică.

Totodată, și Izmirul a rămas în mâinile opoziției. Scrutinul a avut loc în contextul unei pronunțate recesiuni economice.

Succesul obținut în Ankara de principala formațiune a opoziţiei din Turcia, Partidul Republican al Poporului - CHP - a fost sărbătorită târziu în noapte în centrul capitalei.

Canberk Kantdogan, susținător al opoziției: ”În sfârșit suntem fericiți! Adevărul e că n-am mai fost așa fericiți de mult timp.

Mansur Yavas, candidatul opoziției în Ankara: ”Ozhaseki (candidatul AKP) și politica lui murdară au pierdut. Au câștigat democrația și celelalte partide.”

În schimb, la Istanbul, și-au revendicat victoria atât Partidul Justiţie şi Dezvoltare - AKP, cât şi opoziția. Diferența ar fi una redusă, de câteva mii de voturi, în favoarea opoziției, și este de presupus că rezultatul va fi îndelung disputat și contestat.

Președintele Erdogan s-a străduit să vadă partea plină a paharului: ”AKP și Alianța Poporului au avut candidați în 16 zone metropolitane, 24 de provincii, 538 de districte, 200 de orașe. Am câștigat în total 778 de mandate de primari, adică 56% din municipalitățile Turciei vor fi conduse de AKP.”

Însă, oricare ar fi deznodământul, semnele nu sunt deloc bune pentru politica lui Erdogan, în condițiile în care țara se confurnta cu probleme economice severe, iar lira turcească s-a devalorizat drastic:

Serhat Guvenc, Professor at Kadir Has University: ”Coaliția de guvernământ, președintele Erdogan însuși, a transformat aceste alegeri locale într-un fel de referendum pentru regimul său. Să piardă metropolele Istanbul și Ankara, dar și altele orașe importante din Turcia, asta ar însemna declinul AKP în politica turcă.”

Recep Tayp Erdogan conduce autoritar Turcia de 16 ani: între 2003 și 2014 a fost prim ministru, iar anul trecut a câștigat al doilea mandat prezidențial. În ultimii ani i se reproșează tot mai apăsat derivele islamiste și reprimarea brutală a opoziției.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cea mai faimoasă catedrală ortodoxă din lume ar putea fi transformată în moschee
Erdogan îi amenință pe cei care vor deprecierea lirei turceşti: Vor plăti „un preţ greu”
Erdogan a atacat opoziţia printre
VIDEO PROTVPLUS.RO