Egipul va avea capitala noua. Planul de 45 de MILIARDE de dolari al unei firme din Dubai: cand va fi gata noul oras

Dată publicare: 17-03-2015 08:41
Dată actualizare: 20-03-2015 07:08


Desi cuprins de tulburari politice de cativa ani, Egiptul are planuri marete. Guvernul si-a propus sa contruiasca de la zero o capitala noua, pentru ca actuala e considerata prea mica si prea aglomerata.

Noua capitala ar trebui sa fie gata peste cinci pana la sapte ani. Constructia va costa 45 de miliarde de dolari si va fi finantata de o firma din Dubai.

Cairo este capitala Egiptului de o mie de ani, dar guvernul egiptean priveste spre viitor si isi doreste una noua, conceputa tocmai cu acest scop. Planurile au fost dezvaluite zilele trecute la o conferinta economica de la Sharm el-sheik.

''Mie imi place sa fac lucruri marete si imi place sa le fac in locuri marete'', a spus Mohamed Alabbar, om de afaceri.

Noua capitala egipteana va fi construita de firma lui Mohamed Alabbar, cea care a construit cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa. Orasul, care nu a primit inca un nume, va fi construit la est de Cairo si va gazdui cladirile guvernamentale, universitati, complexuri turistice, spitale si un nou aeroport international.

''Va fi cu 10% mai mare decat Washingtonul, va putea gazdui doua milioane de oameni, va avea spatii verzi de patru-cinci ori mai mari decat Hyde Park", a spus Mohamed Alabbar, om de afaceri.

Guvernul egiptean isi pune speranta in proiecte mari de infrastructura, care ar putea ajuta economia si ar readuce stabilitatea politica.

''Acum e doar o macheta de dimensiuni mici, dar ambitia e imensa. Si, daca totul merge conform planului, proiectul ar putea schimba fata orasului Cairo pentru totdeauna'', a spus Amir Daftari, corespondent CNN.


VIDEO PROTVPLUS.RO