Edward Snowden este pregatit sa se intoarca in SUA daca i se garanteaza un proces echitabil, sustine avocatul acestuia

Ultima actualizare: 07-03-2015 06:54
Edward Snowden

Fostul contractor american al NSA si CIA Edward Snowden, care a expus public amploarea spionajului american la nivel mondial, este pregatit sa se intoarca in Statele Unite daca i se garanteaza un proces echitabil.

Declaratia a fost facuta marti avocatul sau, Anatoli Kucerena, citat de agentia rusa de stat Tass.

"Edward Snowden este pregatit sa se intoarca in Statele Unite dar, cu o conditie, si anume sa i se garanteze ca va avea parte de un proces echitabil si impartial", a afirmat avocatul rus Anatoli Kucerena.

Avocatii lui Snowden lucreaza la aspectele juridice ale intoarcerii acestuia in Statele Unite, potrivit lui Kucerena.

"Noi, impreuna cu un grup de avocati din alte tari, lucram pentru a gasi o cale de a se intoarce in Statele Unite", a precizat el.

Avocatul rus a spus ca Edward Snowden nu a avut in plan sa ramana in Rusia atunci cand a incercat sa ajunga din China in Cuba.

"Snowden era in drum spre Havana, dar americanii, anulandu-i pasaportul, l-au blocat aici (in Rusia). Dupa aceea, Snowden a refuzat sa se intalneasca cu reprezentanti ai serviciilor speciale americane, iar ei au devenit furiosi si mi-au spus ca sunt pregatiti sa-i returneze pasaportul doar daca ia un zbor spre Statele Unite", a declarat Kucerena.

Snowden a fost analist de sistem la CIA si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si a dezvaluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arata ca Statele Unite culeg date si spioneaza inclusiv lideri din intreaga lume. El a obtinut pe 1 august 2013 azil politic temporar in Rusia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO