E criza? Gondolierii de pe canalele Venetiei inca au o afacere buna


Ultimul update: Sambata 05 Mai 2012 14:25
Data publicarii: Duminica 01 Martie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Cat e ziua de lunga, ambaractiunile emblema a orasului ii plimba pe turistii care nu vor sa lase niciun coltisor nevazut. In plus, Carnavalul a adus anul aceasta un numar record de vizitatori.

Au 11 metri lungime, pana in 400 de kilograme si de sute de ani sint simbolul Venetiei. In secolul al XVI-lea, fiecare familie avea cate o gondola; numarul lor ajunsese la peste 10.000!

Astazi, pe canale mai plutesc aproximativ 700 de barci. Gondolierii nu se plang insa.

Este o meserie foarte veche, ce dateaza din timpul Republicii Venetiene. In cadrul arsenalului de meserii exista breasla artizanilor care faceau suporturile pentru vasle, denumiti "remeri".
Paolo Brandolisio, artizan
O excursie la Venetia trebuie sa includa si o plimbare cu gondola, asa ca nu-i de mirare ca industria ambarcatiunilor supravietuieste dupa atatia ani. Anul acesta peste un milion de oameni, cel mai mare numar din ultimii 7 ani, au venit special pentru carnavalul venetian.

O singura ambarcatiune inseamna peste 400 de ore de munca, aproape 300 de piese atent asamblate, dintre care multe sint realizate separat, prin metode traditionale. De exemplu, suportul pentru vasla este cioplit din lemn de nuc, iar tehnica dateaza de secole.

Astazi au mai ramas in Venetia doar patru santiere pentru gondole. Fiecare dintre ele produce intre 10 si 15 barci noi anual, pentru a le inlocui pe cele vechi. Costul uneia poate ajunge si la 30.000 de euro.

Tags: venetia, turism,

Masti, costume si multa culoare! Incepe carnavalul de la Venetia
Venetia se scufunda! Vezi aici imagini inedite!
Dupa Venetia urmeaza Croatia. O maree neobisnuita da emotii autoritatilor
VIDEO PROTVPLUS.RO