Dupa trei ani de razboi, Damascul anunta ca este pregatit sa se intalneasca, la Moscova, cu opozitia siriana

Dată publicare: 27-12-2014 14:58
Dată actualizare: 30-12-2014 07:13


extremisti Siria

Regimul de la Damasc este pregatit sa se intalneasca cu reprezentanti ai opozitiei siriene la Moscova, cu scopul de a incerca sa gaseasca o solutie la razboiul care devasteaza de peste trei ani tara

Anuntul a fost facut sambata de Ministerul Ministerul de Externe, intr-un comunicat, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Siria este pregatita sa participe la o intalnire preliminara si consultativa la Moscova, pentru a raspunde aspiratiilor sirienilor de a gasi o solutie la criza", afirma o sursa neidentificata din cadrul ministerului in acest comunicat, citat de agentia oficiala Sana.

Sursa a precizat ca aceasta decizie a fost luata in urma unor "discutii purtate intre Siria si Rusia despre organizarea" unei asemenea intalniri.

Intalnirea "ar viza un acord asupra organizarii unei conferinte in vederea unui dialog intre sirieni, fara ingerinta straina", continua aceasta sursa.

"Republica araba siriana a fost intotdeauna pregatita sa dialogheze cu cei care cred in unitatea, suveranitatea si decizia sa libera", a adaugat ea.

Diplomatia rusa a afirmat joi ca Moscova intentioneaza sa gazduiasca, in jurul datei de 20 ianuarie, o reuniune a opozitiei siriene.

In cazul succesului acestei reuniuni, reprezentanti ai Guvernului sirian vor fi invitati ulterior la Moscova pentru a "schimba puncte de vedere" cu opozantii si pentru ca un "dialog sa fie lansat intre partile (implicate) in conflictul" sirian.

Diplomatia rusa a precizat ca va fi vorba despre o "intalnire informala" intre reprezentanti ai "opozitiei interne si externe" din Siria, care sunt "capabili sa genereze idei" care sa permita sa se ajunga la o solutionare a conflictului sirian, soldat cu aproape 200.000 de morti.

Principalul aliat al regimului lui Bashar al-Assad, Rusia ofera acest teren de negocieri in primul rand pentru ca opozantii siriei sa poata "sa inceapa un dialog intre ei", a adaugat un purtator de cuvant.

Opozanti sirieni, dintre care unii sunt tolerati de catre regimul presedintelui Bashar al-Assad, urmeaza sa se intalneasca la Cairo, catre jumatatea lui ianuarie, pentru a se pune de acord asupra unei "viziuni comune" in vederea incetarii razboiului, au anuntat surse din cadrul opozitiei.

Sursa: Mediafax

Tags: siria, damasc, razboi, pace,


VIDEO PROTVPLUS.RO