Dreptul la Internet, garantat prin lege in Finlanda

Dată publicare: 01-07-2010 00:00
Dată actualizare: 08-11-2012 12:09


Internat broadband, smartphone

Finlanda este prima tara din lume in care accesul la Internet de mare viteza devine un drept legal. In aceasta tara nordica, legea garanteaza accesul la o retea broadband cu o viteza de transfer de 1Mbps.

Legislatia obliga operatorii de telecomunicatii sa ofere conexiune de calitate la preturi rezonabile fiecarui cetatan rezident, anunta guvernul finlandez.

Autoritatile promit ca pana in 2015, toti locuitorii vor fi conectati la o retea de 100Mbps.

Cel mai probabil, Finlanda va reusi sa conecteze toti rezidentii la Internet curand, avand in vedere ca 96% din populatie este deja online, iar 26% are acces la conexiune de mare viteza.

Sa nu uitam ca in Finlanda isi are obarsia unul dintre gigantii mondiali din domeniul telecomunicatiilor, este vorba despre compania Nokia.

In total, sunt 26 de companii care ofera acces la Internet de banda larga in aceasta tara, iar pretul recomandat acestora de catre autoritati, pentru un abonament pe o luna, este de 30-40 de euro.

Finlanda a modificat in 2009 legea comunicatiilor, astfel incat accesul la Internet sa devina un serviciu universal, la fel ca cel la telefonie si posta.

Se pare ca urmatoarul stat care transforma accesul la Internet broadband intr-un drept legal este Spania.

De asemenea, Marea Britanie promite ca pana in 2012 cei din Regat vor avea garantata o conexiune de minim 2Mbps.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO