Doua tablouri realizate de Van Gogh, gasite dupa 12 ani. Unde au stat ascunse operele estimate la 30 de milioane de dolari

01-10-2016 08:33


tablou

Descoperire impresionanta facuta de carabinieri. Au recuperat dintr-o ferma de langa Napoli doua tablouri realizate de Van Gogh, estimate la 30 de milioane de dolari, care fusesera furate din Muzeul din Amsterdam in 2002.

Nimeni nu stie unde au fost ascunse picturile timp de 14 ani.

Picturile au fost gasite ascunse intr-o bucata de material, fara rame si in stare cat de cat buna. Una dintre operele de arta a fost afectata intr-un colt, iar paguba urmeaza sa fie evaluata, spun reprezentantii muzeului Van Gogh din Amsterdam.

Tablourile, pictate la inceputurile carierei lui Van Gogh, se aflau in casa unui traficant international de droguri, care isi avea cartierul general in Castellammare din Stabia, langa Napoli.

Una dintre picturi se numeste "Enoriasi parasind biserica reformata din Neunen (citit Noinan)" si a fost realizata in 1882.

"Este singura pictura cu biserica pe care o avem. Van Gogh a mai pictat si alte biserici din locurile in care a trait, dar in aceasta mergea tatal sau, asa ca este destul de importanta", a declarat o enoriasa.

Cealalta lucrare este "Vedere a marii la Scheveningen" si inca mai pastreaza particule de nisip din 1884, atunci cand a fost pictata pe plaja.

Panzele au fost furate in urma cu 14 ani. Hotii au reusit sa treaca de paznici si de camerele de supraveghere si sa intre in Muzeul Van Gogh din Amsterdam prin tavanul cladirii. S-a declansat totusi o alarma, dar suspectii s-au facut nevazuti.

In 2004, doi suspecti au fost condamnati, dar locul unde ajunsesera picturile era in continuare un mister. Furtul a fost catalogat drept unul dintre cele mai infame jafuri, iar FBI considera ca intra in "top 10" infractiuni din lumea artei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO