Două petroliere, lovite în urma unui atac ”suspect” produs în Golful Oman


Ultimul update: Joi 13 Iunie 2019 17:06
Data publicarii: Joi 13 Iunie 2019 15:47
Categorie: Stiri externe
Două petroliere, lovite în urma unui atac ”suspect” produs în Golful Oman - 3

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi, după ce au lansat mesaje de salvare, în urma unui nou incident în Golful Oman.

Deschideți galeria foto pentru a vedea mai multe imagini!

Un petrolier care transporta metanol a suferit avarii în cadrul unui "incident de securitate" survenit joi în Golful Oman, a anunţat operatorul vasului, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) din Singapore.

În paralel, Flota a V-a SUA, cu baza în Bahrein, a anunţat că două nave au cerut asistenţă în urma unui atac în apele Golfului Oman.

Incidentul semnalat de BSM a afectat partea laterală dreaptă a navei Kokuka Courageous şi i-a determinat pe cei 21 de membri ai echipajului să părăsească vasul cu o barcă de salvare.

Ei au fost recuperaţi de o altă navă aflată în apropiere. Unul dintre membrii echipajului a fost uşor rănit, a indicat compania într-un comunicat care mai menţionează că petrolierul avariat nu este în pericol de scufundare şi încărcătura este intactă.

Un comunicat al Flotei a V-a americane citat de agenţiile internaţionale de presă a notat că forţele navale americane din regiune intervin după recepţionarea a "două apeluri de urgenţă distincte, la orele 06.12 şi 07.00 locale".

La rândul său, societatea britanică de navigaţie comercială UKMTO a indicat că anchetează un incident în Golful Oman, fără a da alte detalii.

Al doilea vas care a fost victima unui "incident" similar joi este petrolierul norvegian Front Altair, construit în 2016 şi aflat sub pavilionul insulelor Marshall. Potrivit agenţiei de presă S&P Global Platts, care citează mai multe surse din transportul maritim, acesta a luat foc în Golful Oman.

Agenţia norvegiană de presă NTB, care citează jurnalul de transporturi Tradewinds, a relatat că Front Altair a transmis un SOS după ce ar fi suferit un atac.
 

Preţul petrolului a crescut brusc
 

Iranul a anunţat pe de altă parte că a venit în ajutorul a două petroliere străine "accidentate" joi dimineaţa în apele Omanului. Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de o unitate de salvare a marinei iraniene, a precizat agenţia oficială de presă Irna, citând o "sursă informată".

Chiar acum o lună, la 12 mai, alte patru vase - două saudite, unul al Emiratelor Arabe Unite şi unul norvegian -, trei dintre ele petroliere, au fost avariate în urma unor "acte de sabotaj" atribuite Iranului de Arabia Saudită.

După incidentul de joi, preţul petrolului a crescut brusc.
 

Ministrul iranian de externe evocă incidente "cel puţin suspecte"
 

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a calificat joi drept "cel puţin suspecte" cele două incidente semnalate mai devreme în Golful Oman în care ar fi fost atacate vase petroliere şi a făcut apel la dialog regional pentru a evita tensiunile, relatează Reuters.

"Suspect este puţin pentru a descrie ceea ce se pare că s-a întâmplat azi dimineaţă", a transmis Zarif pe Twitter, remarcând că atacurile, dintre care unul a vizat o navă japoneză, au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe se întâlnea pentru "discuţii amicale" cu liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.


UE cheamă să se evite ”provocările”
 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a ceut joi să se evite orice fel de 'provocări' în regiune, după incidentul produs în largul Iranului.

'Regiunea nu are nevoie de noi cauze de destabilizare şi tensiune şi, prin urmare, Înaltul Reprezentant (Federica Mogherini) îşi reînnoieşte apelul la maximă reţinere şi la evitarea provocărilor', a spus purtătoarea sa de cuvânt, Maja Kocijancic, indicând că Bruxellesul încearcă să culeagă informaţii despre acest incident.

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi de pe vasele lor în flăcări, după ce petrolierele au fost ţinta unui atac, potrivit armatorului japonez al uneia din nave.

Acest incident, al doilea într-o lună în Golful Persic, o cale maritimă strategică, survine într-un moment de tensiune crescută între Teheran şi Washington, care a acuzat Iranul că s-ar fi aflat în spatele primului incident din luna mai.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

FULLSCREEN
Două petroliere, lovite în urma unui atac ”suspect” produs în Golful Oman
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO