Donald Trump nu a cedat: "Dacă vreţi să evitaţi aceste tarife, instalaţi-vă fabrica de oţel în SUA”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 09 Martie 2018 07:36
Categorie: Internaţional
donald trump - 5

Statele Unite impun taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu - o decizie protecţionistă criticată şi în SUA şi în restul lumii.

Măsura - semnată de preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii, la Casa Albă - va intra în vigoare peste două săptămâni.

Importurile de oţel vor fi taxate cu 25%, iar cele din aluminiu cu 10%. Importurile din Canada şi Mexic vor fi scutite deocamdată, iar cu celelalte ţări Statele Unite sunt dispuse să negocieze.

Trump îşi îndeplineşte astfel o promisiune de campanie - aceea de a proteja industria americană de ceea ce el numeşte practici comerciale agresive ale altor ţări.

Perspectiva adoptării acestei decizii i-a înfuriat pe partenerii comerciali ai Statelor Unite şi a provocat îngrijorare la burse.

"Îmi respect o promisiune făcută în campanie", a spus Donald Trump, asigurând că Statele Unite au fost, timp de decenii, victime ale unor practici comerciale pe care el le-a asimilat unei "agresiuni".

"Dacă vreţi să evitaţi aceste tarife, instalaţi-vă fabrica de oţel în America şi veţi beneficia şi de reduceri de taxe', a declarat Trump.

Decizia de joi a fost anunţată în aceeaşi zi în care 11 state au resuscitat, în Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat în urmă cu un an odată cu retragerea Statelor Unite.

Canada, primul partener comercial şi primul furnizor de oţel al Statelor Unite, va fi totuşi exceptată "pentru moment", la fel ca şi Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două ţări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

"Dacă găsim un acord, nu vor exista taxe pentru Canada şi Mexic", a arătat preşedintele SUA.

Casa Albă a precizat că toate ţările vizate vor putea începe discuţii cu Statele Unite pentru a negocia, la rândul lor, o eventuală exceptare.

"Vom da dovadă de multă flexibilitate", a asigurat Trump, în prezenţa mai multor lucrători din sector, cu casca în mână.

Anunţul de joi privind tarifele vamale la oţel şi aluminiu a dat naştere unei veritabile fronde chiar în rândul parlamentarilor republicani, unii dintre aceştia neîmpărtăşind opinia lui Trump conform căreia războaiele comerciale sunt "bune şi uşor de câştigat".

Principalul său consilier economic, Gary Cohn, a demisionat marţi ca urmare a opoziţiei sale la asemenea măsuri.

La câteva minute după ceremonia semnării, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi-a exprimat în termeni foarte clari dezaprobarea, temându-se de "consecinţele neprevăzute", în timp ce senatorul republican, Jeff Flake, a anunţat depunerea în curând a unei propuneri legislative vizând anularea acestor taxe.

Amintind preşedintelui american că Uniunea Europeană este un "aliat apropiat" al Statelor Unite, comisarul european al Comerţului, Cecilia Malstrom, a apreciat joi seara că UE "ar trebui să fie scutită" de aceste taxe. "Voi cere mai multă claritate pe această chestiune în zilele următoare", a adăugat ea, pe Twitter.

Europenii exportă anual în Statele Unite oţel în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro şi aluminiu, de 1 miliard de euro.

Înaintea promulgării acestor taxe, UE a pregătit o ripostă, detaliind o listă de produse americane ce ar putea fi taxate la rândul lor, pentru a compensa pierderile cauzate industriei europene.

Şi Brazilia, al doilea furnizor de oţel în SUA, a declarat că intenţionează să-şi "protejeze interesele".

China şi-a exprimat "opoziţia fermă", denunţând un "atac deliberat la adresa sistemului comercial multilateral".

Japonia, unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite, a spus că se teme de "un impact grav (...) asupra economiei mondiale". "Vom lua măsurile adecvate după studierea cu atenţie a consecinţelor asupra economiei japoneze", a arătat ministrul nipon de Externe, Taro Kano.

donald trump - 6 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donald trump - 5 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donald trump - 4 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donald trump - 3 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donald trump - 2 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donald trump - 1 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Trump avertizează că ar putea impune taxe vamale importurilor auto dacă UE va reacţiona la tarifele pentru oţel şi aluminiu
Trump avertizează că ar putea impune taxe vamale importurilor auto dacă UE va reacţiona la tarifele pentru oţel şi aluminiu
Donald Trump, pe punctul de a declanșa un război comercial. Răspunsul pregătit de UE
Donald Trump, pe punctul de a declanșa un război comercial. Răspunsul pregătit de UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
autor atac, Cherif Chekatt
Autorul atentatului de la Strasbourg încă nu a fost prins. Descoperirea îngrijorătoare făcută de anchetatori
Bărbat prins timp de două zile în canalul de aerisire a unui restaurant. Cum a fost găsit
Grav accident feroviar în Turcia: cel puțin 4 morți și zeci de răniți
Prinţul Harry, întâlnire cu Tom Hardy. Proiectul la care vor lucra împreună
Mesajul transmis de Angela Merkel după victoria Theresei May
Proteste violente în Budapesta, după o lege controversată. Reacția lui Viktor Orban
Theresa May - agerpres
Planul Theresei May privind BREXIT, după victoria la votul de încredere
Mărturia unei turiste care a scăpat ca prin urechile acului de atacatorul din Strasbourg
„Legea sclaviei”, votată în Ungaria. Proteste uriașe în Budapesta, 4 răniți
Chelnerul care a salvat vieţile clienţilor în timpul atacului din Strasbourg
Doi hoţi au spart o bancă cu excavatorul. Cu ce pradă au plecat
Nicolas Maduro, despre un apropiat al lui Trump: „A fost numit să umple Venezuela de violență”