Doi israelieni, sot si sotie, au plecat din Romania pentru a se alatura Statului Islamic. Ce s-a intamplat cu ei

21-10-2016 07:20

israelieni

Doi arabi israelieni, sot si sotie, care s-au alaturat gruparii Stat Islamic impreuna cu cei trei copii minori ai familiei, au fost trimisi joi in judecata, potrivit site-urilor televiziunii saudite Al Arabiya si cotidianului israelian Yedioth Ahronoth.

Potrivit rechizitoriului, Wissam Zbeidat, in varsta de 41 de ani, si sotia sa, Sabrine Zbeidat, 31 de ani, in Sakhnin, au calatorit in Turcia, cu ocazia unui concediu in Romania, in 2015. Din Turcia, ei au trecut clandestin granita in Siria, unde luptatorii Stat Islamic le-au luat pasapoartele, apoi i-au dus in Irak, la Mosul, relateaza Agerpres.

Wissam Zbeidat a fost antrenat militar si pregatit ideologic, apoi a luptat impotriva armatei irakiene si a fost ranit. Ulterior, familia Zbeidat a incercat sa abandoneze gruparea islamista si a primit ajutorul rudelor pentru a plati calauze care sa-i scoata din Irak. Dupa 10 incercari de a trece in Turcia, uneori drogandu-si fiica cea mai mica pentru a nu-i da de gol cu plansete, familia a ajuns in cele din urma pe teritoriul turc, unde sotii au fost arestati, a dezvaluit serviciul israelian de securitate Shin Beth.

In septembrie, sotii Zbeidat si copiii lor au fost trimisi in Israel, unde au fost de asemenea arestati sub acuzatiile de contacte cu un agent strain, apartenenta la o organizatie ilegala, apartenenta la un grup terorist, sprijinire a unui grup ilegal si pregatire militara ilegala.

Gruparea Stat Islamic nu se bucura de prea mare sprijin in Israel, dar circa 50 de cetateni israelieni au calatorit in Siria sau Irak pentru a se alatura miscarii jihadiste, apreciaza Shin Beth, potrivit surselor citate.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO