Doi dintre cei mai MARI vulcani din Islanda sunt gata sa erupa. Efectele ar putea fi devastatoare

14-10-2011 12:51


Vulcan

Specialistii din Islanda stau cu ochii pe doi dintre cei mai mari vulcani din tara, care ar putea erupe din moment in moment.
Ei nu exclud o repetare a cosmarului de anul trecut, cand o eruptie nu foarte mare a altui vulcan a paralizat traficul aerian.

Astfel, in toata Europa, norul de cenusa care s-a format a consemnat avioanele la sol zile in sir si a provocat industriei pierderi de doua miliarde de dolari.

Hekla este unul dintre cei mai activi vulcani din Islanda.

Eruptiile sale sunt atat de puternice, incat in Evul Mediu, oamenii care traiau la poalele lui il numeau "Poarta Iadului". In anii '70, Hekla a erupt neincetat timp de doua luni, iar cenusa vulcanica aruncata de el a acoperit o suprafata de 40.000 de kilometri patrati. In plus, vulcanul e astfel situat, incat mai toate rutele aeriene internationale trec prin apropierea lui. Iar geologii se tem ca ar cam fi timpul sa erupa din nou.

"Sunt cutremure in fiecare zi si ar putea erupe fara sa ne avertizeze din timp'' - a declarat Pall Einarsson, specialist in fizica pamantului.

Pe de alta parte, Katla, botezat astfel dupa un personaj malefic din folclorul local, este si mai amenintator. Acest vulcan are in general cate doua eruptii majore pe secol. Si cum de la ultima au trecut 92 de ani, specialistii se tem de ce e mai rau. Autoritatile cred ca populatia va avea la dispozitie mai putin de o ora ca sa fuga din calea urgiei. Dincolo de asta, Katla poate umple cerul cu cenusa.

Anul trecut, autoritatile islandeze au cerut industriei aviatice sa isi modernizeze motoarele avioanelor, ca sa fie mai putin vulnerabile la cenusa, subliniind ca eruptii vulcanice vor mai avea loc. Totusi, specialistii spun ca ceea ce s-a intamplat anul trecut s-a datorat unor circumstante mai aparte.

"Cenusa a fost neobisnuit de fina, in special din cauza caracteristicilor chimice ale vulcanului. Aproape toate particulele de cenusa au fost duse in spatiul aerian european'' - a spus Pall Einarsson, specialist in fizica pamantului.

In trecut insa, vulcanii islandezi au provocat probleme mult mai mari de-atat. In 1783, eruptia vulcanului Laki a trimis in atmosfera gaze toxice care au fost imprastiate de curenti in toata lumea. Cateva mii de oameni si-au pierdut viata numai in arhipelagul britanic.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO