Dispute in UE, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca vrea sa creeze Corpul european de paza a frontierelor. Cum va functiona
Comisia Europeana va prezenta marti un proiect privind crearea unui Corp european de paza a frontierelor, capabil sa intervina imediat intr-o situatie de criza cand un stat membru nu mai este in masura sa protejeze singur frontiera externa a UE.
Initiativa este deja contestata de unele guverne, se mentioneaza intr-un comentariu publicat de agentia Reuters, potrivit Agerpres.
Dorinta executivului comunitar este ca decizia privind desfasurarea acestui corp sa se poata lua fara consimtamantul statului la frontiera caruia ar urma sa se intervina. Proiectul a fost elaborat in urma experientei recente cu Grecia, care nu a fost capabila sa tina sub control fluxul de sute de mii de migranti, dar nici nu a acceptat sa primeasca asistenta din partea UE la acest capitol.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Unii oficiali europeni intervievati de Reuters au comparat acest plan cu o varianta a asa-numitei 'optiuni nucleare' europene (suspendarea dreptului de vot al unui stat membru), cu mentiunea ca orice incalcare a suveranitatii unuia dintre membri poate fi impiedicata daca o majoritate a statelor blocului comunitar se opune unei asemenea actiuni.
Pe de alta parte, alti oficiali apreciaza ca daca protectia frontierelor externe ale UE nu va fi consolidata, atunci tot mai multe state din interiorul blocului comunitar ar putea fi tentate sa ia unilateral decizii de reimpunere a controalelor la frontiere, fragilizand astfel spatiul Schengen si, intr-o perspectiva mai larga, alimentand cresterea popularitatii formatiunilor politice eurosceptice.
Insa in timp ce state precum Franta, Germania sau Italia au primit favorabil proiectul Comisiei, altele considera ca aceasta initiativa merge prea departe. O asemenea solutie va interfera prea adanc cu competentele interne ale statelor, afirma un diplomat european, iar un altul o compara cu decizia privind cotele obligatorii de refugiati, care a provocat furia est-europenilor impotriva cancelarului Angela Merkel.
Polonia, una dintre tarile care se opun respectivelor cote (desi guvernul aflat in functie in momentul adoptarii lor a votat pentru), este una dintre cele care nu agreeaza nici ideea acestui corp de interventie. 'S-ar crea o institutie care va decide arbitrar cu privire la actiunile de urmat, fara participarea statului membru avut in vedere', a declarat ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski.
Potrivit Reuters, chiar si diplomatii de la Bruxelles care sustin acest plan admit ca el va intampina rezistenta. Toata lumea doreste o consolidare a Frontex (Agentia europeana pentru managementul cooperarii operationale la frontierele externe ale UE), dar nu si atunci cand vine vorba despre crearea unui corp comun, remarca una dintre surse. Alti responsabili argumenteaza ca actualele prevederi ce permit suspendarea unei tari din spatiul Schengen sunt suficiente pentru a determina guvernele sa protejeze corespunzator frontiera externa a UE.
Totusi, oficiali europeni au declarat vineri ca astfel de misiuni vor fi plasate sub comanda statului la granita caruia se va desfasura operatiunea.
Alte detalii dezvaluite pana in prezent fac referire la efectivele viitoarei structuri a Frontex, care va cuprinde circa 1.000 de agenti permanenti, fata de 400 cati sunt in prezent, urmand sa fie creat si un Oficiu de Returnari care se va ocupa de repatrierea migrantilor ce nu pot primi azil. Ar urma sa fie creata si un fel de forta de reactie rapida, alcatuita din circa 1.500 de membri si care va putea fi desfasurata la nevoie in numai cateva zile.