Discutia Basescu-Sarkozy, surprinsa pas cu pas de cei de la Daily Mail

Ultima actualizare: 01-10-2012 05:32

Jurnalistii de la Daily Mail acorda un spatiu important discutiei dintre presedintii Basescu si Sarkozy, in cadrul Consiliului European, legata de repatrierea romilor.

Cei doi sefi de stat au avut o convorbire inainte de inceperea reuniunii. Basescu si Sarkozy au stat aproape unul de celalt si au gesticulat mult.

Potrivit Daily Mail, cei doi inalti oficiali au avut o discutie animata, aprinsa, semn ca relatiile dintre Romania si Franta se dezgheata.

In prima fotografie, presedintele francez sta cu ochii inchisi, in timp ce Traian Basescu gesticuleaza cu palmele ca sa fie mai convingator. Cei de la Daily Mail explica:  "Confruntare: Relatiile par un inghetate intre Nicolas Sarkozy si presedintele roman Traian Basescu, la o sesiune a Parlamentului UE".

Intr-o alta poza, Basescu este infatisat aratand acuzator cu degetul. Jurnalistii de la Daily Mail explica: "Un deget care avertizeaza: Nu este foarte clar despre ce discuta cei doi, dar expulzarea romilor din Franta s-a dovedit a fi controversata".

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bruxelles, ca s-a intalnit cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, seful statului roman apreciind ca cel mai mare castig al intrevederii a fost ca amandoi au inteles ca necesitatea unei strategii se refera la romii nomazi.

"Amandoi am ajuns la concluzia ca problema momentului nu o poate rezolva a treia parte. Cel mai mare castig al discutiei noastre a fost ca amandoi intelegem ca este vorba despre romi nomazi. Si ne vom intalni foarte curand sa gasim o strategie pentru romii nomazi, pentru ca satele de romi din Romania nu au nevoie de o strategie de integrare, cum nu au nevoie nici satele de romi din alte state UE. Dar romii nomazi si copiii romilor nomazi au", a spus seful statului, intrebat despre intalnirea cu presedintele francez.

"Problema punctuala dintre Romania si Franta o rezolva Romania si Franta. Si o va rezolva cu inteligenta", a mai declarat Basescu.

Autoritatile de la Paris au fost scandalizate de declaratiile comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, care a facut aparent o paralela intre politica Frantei fata de romi si deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ea si-a exprimat, miercuri, regretul pentru aceste afirmatii, insa summitul UE de joi s-a transformat intr-o adevarata disputa intre Paris si Bruxelles pe tema romilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO