Discursul puternic, în lacrimi, al unei eleve care a supraviețuit atacului din Florida

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 18 Februarie 2018 19:13
Categorie: Internaţional

După masacrul care a făcut 17 morţi la un liceu din Florida, s-au înteţit criticile la adresa preşedintelui Donald Trump, pentru că nu modifică legislaţia privind armele de foc.

Una dintre cele mai virulente voci îi aparţine unei eleve care a supravieţuit tragediei şi care l-a criticat fără teamă pe Trump pentru legăturile sale cu puternica Asociaţie a Posesorilor de Arme.

Adolescenta Emma Gonzalez a vorbit în faţa a mii de demonstranţi adunaţi în Fort Lauderdale, Florida. Curajoasa elevă i-a inspirat pe protestatari cu discursul ei, deopotrivă emoţionant şi hotărât.

Emma: "Dacă preşedintele vine şi-mi spune că este o tragedie cumplită, care nu ar fi trebut să se întâmple, şi să continue să spună că nimic nu se poate schimba în legătură cu asta, o să îl întreb câţi bani a primit de la Asociaţia Naţională a Armelor de Foc. Către fiecare politician care primeşte donaţii de la NRA: "Să vă fie ruşine!"

Printre lacrimi, adolescenta a vorbit şi despre colegul care a provocat tragedia, Nikolas Cruz, un băiat de 19 ani care se afla sub tratament pentru depresie şi care ameninţase, printr-un mesaj pe YouTube, că intenţiona să devină un atacator profesionist în școli".

Emma: ”Ştiu că oamenii spun că avea probleme mentale. Eu nu sunt psiholog, dar trebuie să fim atenţi cu faptul că nu este vorba doar despre probleme mentale. Nu ar fi făcut atâtea victime, dacă era înarmat doar cu un cuţit! Este vina celor care l-au lăsat să-şi cumpere armele, a celor de la magazinul de arme, a celor care l-au încurajat să cumpere accesorii pentru a le face complet automate, a celor care nu i-au luat armele atunci când şi-a făcut cunoscute intenţiile ucigaşe.”

Mesajul ei, care între timp a devenit viral pe internet, a rezonat cu gândurile elevilor şi părinţilor veniţi la protest.

Tată: ”Nu vreau să îmi las copiii în fiecare zi la şcoală şi să îi sărut şi să îi îmbrăţişez cu teamă că nu îi voi mai lua în viaţa de acolo. Nu este drept.”

Nikolas Cruz va fi dus luni în faţa instanţei şi se pare că va pleda vinovat, ca să evite pedeapsa cu moartea.

În timp ce în Parkland sunt înmormântate victimele, la mică distanţă, în Miami, are loc un târg de arme. Directorul a explicat că ar fi costat prea mult să fie anulat.

Jorge Fernandez, directorul târgului: ”Aceasta n-a fost, după părerea mea, o problemă de armă, ci mai degrabă o problemă de sănătate mentală.”

De altfel, Nikolas Cruz făcuse parte dintr-un program de antrenament finanţat chiar de Naţional Rifle Association, o puternică asociaţie de lobby care se opune înăspririi regimului armelor.

 

Masacrul din Florida putea fi prevenit. Târg de arme, în apropiere de locul atacului
Masacrul din Florida putea fi prevenit. Târg de arme, în apropiere de locul atacului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Nursultan Nazarbaiev
Unul dintre cei mai vechi aliați ai lui Putin, președintele Kazahstanului, și-a anunțat demisia
Ameninţare cu bombă în Bruxelles. Zeci de persoane au fost evacuate
Reacția milionarului criticat după ce s-a lăudat că a angajat un român ca "sclav"
Scrisoarea găsită în mașina atacatorului din Utrecht. Anunțul poliției
Pedeapsa primită de adolescenta care și-a împins prietena de pe pod, de la 20 metri. VIDEO
Descoperire șocantă într-un bagaj, pe aeroportul din Mumbai. Autoritățile, în alertă
Beto O
Motivul pentru care un candidat la alegerile din SUA a devenit subiect de parodie
Atac cu cuţitul la o şcoală din Oslo. Patru persoane rănite și agresorul arestat
Cu cât sunt plățiți tinerii care curăță Internetul de pornografie, violență și terorism
Româncă desfigurată de 10 minori în fața casei din Anglia. ”Niciun vecin nu a ieșit”
Trei români jefuiau turiști în centrul Londrei dându-se drept polițiști. Metoda lor
Ciclonul Idai face ravagii: Sunt 90 de morți și 75 de dispăruți în Indonezia. GALERIE FOTO