Discursul lui Zelenski la ONU: ”Are vreun sens să reducem armele nucleare când Rusia transformă centralele nucleare în arme?"

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat, marţi, pe liderii mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să rămână uniţi împotriva Rusiei.

În discursul său, el a susținut că Moscova trebuie să fie înfrântă pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente, relatează Reuters şi CNN, potrivit News.ro.

Zelenski a fost întâmpinat cu aplauze când şi-a ocupat locul la pupitrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite din New York, la prima sa apariţie în persoană în acest for, de când Rusia i-a invadat ţara, în februarie 2022.

"Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să mai atace vreo naţiune", a spus el.

"Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportaţi trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ", a punctat liderul de la Kiev. "Trebuie să fim uniţi pentru a reuşi - şi o vom face", a adăugat el.

Citește și
jens stoltenberg
Secretarul general al NATO: "Dacă vrem încheierea războiului, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Zelenski a acuzat Rusia că manipulează pieţele globale de alimente pentru a încerca să obţină recunoaşterea internaţională a proprietăţii asupra pământului pe care l-a luat Ucrainei.

Făcând un gest către Sudul Global, al cărui sprijin îl caută în confruntarea sa cu Rusia, Zelenski a vorbit despre agravarea crizei climatice şi despre dezastrele naturale, menţionând cutremurul recent din Maroc şi inundaţiile din Libia.

"Trebuie să o oprim. Trebuie să acţionăm uniţi pentru a învinge agresorul şi să ne concentrăm toate capacităţile şi energia pentru a aborda aceste provocări", a declarat el în faţa Adunării Generale a ONU.

Zelenski acuză Rusia că se folosește de centrala de la Zaporojie ca de o bombă nucleară

Rusia transformă în armă energia nucleară şi "transformă centralele electrice ale altor ţări în adevărate bombe murdare", a acuzat Zelenski în discursul său în faţa Adunării Generale a ONU.

El s-a referit la ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Rusia "a bombardat-o, a ocupat-o şi acum îi şantajează pe alţii cu scurgeri de radiaţii. Are vreun sens să reducem armele nucleare când Rusia transformă în arme centralele nucleare?", a întrebat retoric preşedintele ucrainean. Lumea nu are un răspuns sau o protecţie împotriva unei astfel de ameninţări, a arătat Zelenski.

"Şi nu există nicio responsabilitate pentru cei care şantajează cu radiaţii, până în prezent", a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare, este cea mai mare centrală nucleară din Europa. A fost construită în mare parte în epoca sovietică şi a devenit proprietatea Ucrainei după declararea independenţei acesteia faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

Centrala este situată pe malul estic al râului Nipru. Zona, precum şi complexul nuclear, se află sub control rusesc de la începutul războiului, dar centrala este încă operată în mare parte de muncitori ucraineni.

În iunie, Zelenski a declarat că serviciile de informaţii ucrainene au "primit informaţii potrivit cărora Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară Zaporojie" şi că presupusul atac ar implica "scurgeri de radiaţii".

Alte arme ale Rusiei: prețurile alimentelor

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski i-a avertizat pe liderii mondiali că obiectivul Rusiei prin invazia sa "nu se referă doar la Ucraina". El a dat exemplul blocadei Rusiei asupra porturilor din Marea Neagră, care îngreunează Ucraina să-şi expedieze cerealele, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la creşterea preţurilor alimentelor, ceea ce contribuie la foametea globală.

"Rusia se foloseşte de preţurile alimentelor ca de nişte arme. Impactul lor se întinde de pe coasta atlantică a Africii până în sud-estul Asiei. Şi aceasta este o scară de ameninţare", a spus liderul de la Kiev.

În plus, Zelenski a subliniat că Rusia încearcă să blocheze aprovizionarea cu gaze şi petrol a ţărilor europene care depind de aceasta, la fel, într-o manevră de "militarizare a energiei".

"Kremlinul a transformat petrolul şi gazul în armă, pentru a slăbi liderii altor ţări", a spus el, adăugând că "acum, această ameninţare este şi mai mare".

Zelenski: ”În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război”

Zelenski a subliniat, de asemenea, relaţiile Rusiei cu alte ţări.

"Când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni, nu se opreşte niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine", a arătat el.

"Rusia aproape că a înghiţit Belarusul. În mod evident, ameninţă Kazahstanul şi statele baltice".

Scopul Rusiei prin invazia sa este de a transforma Ucraina într-o armă împotriva "ordinii internaţionale bazate pe reguli", a avertizat Zelenski.

"Multe locuri din sala Adunării Generale pot deveni goale dacă Rusia reuşeşte cu trădarea şi agresiunea sa", a punctat Zelenski.

Deportarea copiilor din Ucraina, un genocid al Rusiei

Preşedintele a mai acuzat Rusia, de la tribuna forului mondial, că răpeşte copii ucraineni.

"Acei copii din Rusia sunt învăţaţi să urască Ucraina şi toate legăturile cu familiile lor sunt rupte. Iar acest lucru este în mod clar un genocid atunci când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni", a declarat Zelenski.

În martie, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, suspectat de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

Kremlinul respinge acuzaţiile şi nu recunoaşte jurisdicţia Curţii.

Anul trecut, Zelenski a prezentat un plan de pace în 10 puncte care include restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei recunoscute internaţional.

El a spus că acum lucrează la un summit de pace bazat pe acest plan: "Mâine voi prezenta detaliile în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU", a precizat el.

Articol recomandat de sport.ro
"FCSB a fost mereu prioritatea mea!" Gigi Becali are antrenor! Anunțul făcut
"FCSB a fost mereu prioritatea mea!" Gigi Becali are antrenor! Anunțul făcut
Citește și...
Apelul comun lansat la Adunarea Generală a ONU: ”Lumea trebuie să nu abandoneze Ucraina și să continue să o sprijine”
Apelul comun lansat la Adunarea Generală a ONU: ”Lumea trebuie să nu abandoneze Ucraina și să continue să o sprijine”

Lumea trebuie să nu abandoneze Ucraina și să continue să o sprijine împotriva invaziei rusești.

Secretarul general al NATO:
Secretarul general al NATO: "Dacă vrem încheierea războiului, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, la New York, că Ucraina are nevoie urgentă de apărare antiaeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere, scrie Reuters.

Preşedintele Poloniei: „Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră”
Preşedintele Poloniei: „Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră”

În timp ce Polonia rămâne un susţinător ferm al Ucrainei în faţa invaziei ruseşti, cele două ţări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene.  

Biden, mesaj categoric la ONU:
Biden, mesaj categoric la ONU: "Trebuie să descurajăm ceea ce ar putea fi agresiunile viitoare". Avertismentul lui Zelenski

Președintele american le-a cerut liderilor lumii să fie alături de Ucraina, împotriva invadatorilor ruși.

Zaporojie a devenit punctul de cotitură al războiului. Ce le-a spus Serghei Șoigu ofițerilor săi
Zaporojie a devenit punctul de cotitură al războiului. Ce le-a spus Serghei Șoigu ofițerilor săi

Regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei a devenit în prezent punctul fierbinte al luptelor din războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care durează deja de un an și jumătate, a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Recomandări
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.

Ursula von der Leyen îi cere lui Xi Jinping să nu mai ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Mizele acestei vizite
Ursula von der Leyen îi cere lui Xi Jinping să nu mai ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Mizele acestei vizite

Uniunea Europeană mizează pe China pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă Rusia astfel încât să convingă Moscova să nu mai continue războiul în Ucraina.

Grindina continuă să facă pagube în mai multe zone din ţară. ANM a emis mai multe avertizări de fenomene periculoase. FOTO
Grindina continuă să facă pagube în mai multe zone din ţară. ANM a emis mai multe avertizări de fenomene periculoase. FOTO

Noi căderi de grindină au fost înregistrate, luni, în mai multe zone din ţară. Meteorologii au emis mai multe avertizări nowcasting de fenomene periculoase, în continuare unele localităţi fiind sub avertizări cod galben.