Dezastru în Texas, lovit de uragan. S-au dat 56.000 de apeluri la urgență în 15 ore

Dată publicare: 28-08-2017 20:40
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Este dezastru peste ocean. Statul Texas se confruntă cu cea mai teribila furtună din ultimii 50 de ani.

Dacă bilanţul victimelor este incert, numărul celor care se tem pentru vieţile lor este uriaş: numai în Houston au fost 56 de mii de apeluri de urgenţă în 15 ore.

Houston, oraş cu peste două milioane de locuitori, a fost lovit din plin de uraganul Harvey. Este rău în centru, însă cele mai afectate sunt cartierele rezidenţiale. Oamenilor li s-a spus să se urce pe acoperişuri, nu în pod, ca să fie în siguranţă.

SINC, Kevin D. Oditt, paza de coasta 13: "Fluturaţi cearşafuri, prosoape, orice e necesar ca să ne atrageţi atenţia. Luaţi-vă măsuri de siguranţă dacă vă urcaţi pe acoperiş. Vorbim de un eveniment meterologic de durată."

Deşi au primit ajutoare din statele vecine şi lucrează fără oprire, salvatorii au reuşit să ajungă la mai puţin de 2.000 dintre cei care i-au chemat. La un azil de bătrâni, oamenii au aşteptat ore întregi cu apa până la nivelul pieptului.

Oricine are o barcă sau un skijet s-a transformat în salvator de ocazie.

Zeci de drumuri au fost inundate şi mulţi şoferi au fost prinşi în capcana apelor. Cele două aeroporturi principale au fost închise, iar două spitale, inclusiv cel mai mare din oraş, au fost evacuate. Şcolile şi instituţiile publice vor rămâne închise până vineri.

Elaine Duke, secretar pentru securitate internă: ”Deşi uraganul a slăbit în intensitate, vreau să subliniez că n-am scăpat încă. Nici pe departe. Harvey e în continuare o furtună periculoasă şi fără precedent. Este vital ca populaţia din Texas şi Louisiana să monitorizeze posturile locale de radio şi televiziune pentru informaţii actualizate.”

În timp ce primarul Houstonului e criticat că n-a ordonat evacuări în masă, primarii altor oraşe iau această măsură acum. La 55 de kilometri de Houston, 50.000 de oameni au primit ordin să-şi părăsească locuinţele pentru că se aşteaptă o viitură cu 4,2 metri peste cota de alarmă. De altfel, alerte sunt în vigoare pentru o fâşie de coastă în care în locuiesc 13 milioane de oameni.

Iar consecinţele riscă să se facă simţite şi în străinătate. Furtuna a lovit în inima industriei energetice americane şi vor trece săptămâni până când capacitatea de producţie de petrol a regiunii va reveni la normal.

Trump declară stare de urgenţă în Louisiana, către care se îndreaptă furtuna tropicală Harvey

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni starea de urgenţă în Louisiana, o măsură care permite mobilizarea unor mijloace federale suplimentare, având în vedere previziuni meteorologice cu privire la deplasarea furtunii tropicale Harvey către acest stat din Sudul Americii, vecin cu Texasul, relatează AFP.

Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă FEMA este astfel autorizată ”să mobilizeze şi să furnizeze, după cum crede de cuvinţă, echipamentele şi resursele necesare”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.


VIDEO PROTVPLUS.RO