Dezastru in Haiti dupa trecerea Uraganului Matthew. 1.4 milioane de persoane au nevoie de asistenta de urgenta

Ultima actualizare: 14-10-2016 07:17
Uraganul Matthew

 O importanta mobilizare a comunitatii internationale este necesara in Haiti pentru a face fata amplorii distrugerilor cauzate de uraganul Matthew, a atras atentia, luni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, informeaza AFP.

 Cel putin 1,4 milioane de persoane au nevoie de asistenta de urgenta, peste 300 de scoli au fost avariate, iar culturile si rezervele de alimente au fost distruse, a mai spus oficialul.

Organizatia Natiunilor Unite a lansat, luni, un apel de urgenta in scopul strangerii a 120 de milioane de dolari pentru a acoperi nevoile din urmatoarele luni ale populatiei din Haiti, cea mai saraca tara din Caraibe. ''Unele orase au fost sterse aproape in intregime de pe harta'', a subliniat Ban Ki-moon. ''Aceste cifre si necesitatile sunt in crestere pe masura ce regiunile afectate devin inaccesibile'', a mai spus oficialul facand referire la faptul ca inca exista localitati rurale afectate de uragan care sunt izolate.

Potrivit ultimului bilant al serviciului de protectie civila haitian, facut public luni dimineata, au fost inregistrati oficial cel putin 372 de morti in aceasta tara, patru persoane disparute si alte 246 ranite. Informatiile neoficiale au indicat cifre mai mari, chiar de 1.000 de morti. Zona Grande Anse (sud-vest) a fost cea mai afectata de uragan, inregistrandu-se oficial 198 de morti, 97 de raniti si 99.400 de persoane ramase fara locuinte, cazate in adaposturi temporare. in prezent, peste 175.500 de persoane locuiesc in astfel de locuinte improvizate.

''Fac apel la comunitatea internationala sa dea dovada de solidaritate si generozitate - si la conlucrarea intr-o maniera eficace pentru a face fata acestei urgente'', a mai spus Ban Ki-moon.

Autoritatile din Haiti au instituit doliu national de trei zile, incepand de duminica si au luat masuri pentru a stopa epidemia de holera.

Primele materiale medicale de urgenta au fost trimise in localitatea les Cayes insa distributia catre spitale si centre medicale din zonele afectate nu este inca asigurata, mai arata sursa citata.

Seful operatiunilor umanitare a ONU, Stephen O'Brien, a aratat ca uraganul a declansat cea mai grava criza umanitara din Haiti de dupa cutremurul din ianuarie 2010 care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane.

Dupa octombrie 2010, tara se confrunta cu o epidemie de holera - maladie introdusa de Castile albastre ajunse in Haiti dupa seism - ce a facut pana in prezent peste 10.000 de victime. La mijlocul lunii august, ONU a admis pentru prima data o ''responsabilitate morala'' fata de victimele holerei si familiile acestora, anuntand ca va acorda un ajutor material direct.

Uraganul Matthew a lovit sudul Haiti la 4 octombrie, furtuna de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson aducand rafale de vant de 230 km/h.

Format in apele din preajma statului Venezuela, uraganul Matthew a strabatut Marea Caraibelor si a afectat Columbia, Jamaica, Cuba, Republica Dominicana (cel putin patru morti), Bahamas si in final Statele Unite (cel putin 20 de morti). Duminica, a fost retrogradat la gradul de furtuna post-ciclonica, mai arata AFP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO