Dezacorduri în NATO privind aderarea Ucrainei. SUA și alte state se opun. Stoltenberg: Există puncte de vedere diferite
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte miercuri că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius.
”Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei” Nord-Atlantice, recunoaşte Jens Stoltenberg într-o intervenţie la German Marshall Fund, la Bruxelles, potrivit AFP.
”Luarea deciziei la NATO se face prin consens”, a subliniat el.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
”Voi purta în cursul zilei (de miercuri) câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO”, a anunţat el.
❝Putin made at least 2 big strategic mistakes. 1 was to underestimate Ukrainians...but they also totally underestimated us. He didn't expect our resolve & unity to support Ukraine,❞ @NATO SecGen @jensstoltenberg tells @helenecooper. "In turn, we shouldn't underestimate Russia." pic.twitter.com/6qLmlCP3tb
— German Marshall Fund (@gmfus) May 24, 2023
”Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă”, declară el.
Statele Unite şi multe alte state membre NATO refuză să meargă mai departe cu ”Declaraţia de la Bucureşti”, declară AFP mai mulţi diplomaţi de la NATO.
La summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, şefii de state şi de guvern au anunţat că Ucraina şi Georgia ”vor deveni membre NATO”, fără să prezinte vreun calendar în acest sens.
Aderarea la NATO i-ar permite Ucrainei să invoce Articolul 5 al Tratatului NATO - clauza apărării colective -, care îi obligă pe toţi aliaţii să o apere în cazul unui atac.
Pe de altă parte, o candidatură a Ucrainei la aderarea la NATO - în timp ce se află în război cu Rusia - ”nu este pe agenda” NATO, a declarat Jens Stoltenberg, relatează CNN.
Întrebat dacă Războiul rus din Ucraina ”uşurează” aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că ”da şi nu”.
”Eu cred că oricine şi-a dat seama că a deveni membru (NATO) în mijlocul războiului nu este pe agendă şi că nu asta e problema”, a continuat el.
”Problema este mai degrabă ce se întâmplă când se încheie războiul, într-un fel sau altul. Iar atunci, bineînţeles, războiul asigură că Ucraina se apropie tot mai mult de NATO”, a adăugat el.
Jens Stoltenberg a recunoscut că există ”puncte de vedere diferite în alianţă” în problema aderării Ucrainei, însă a subliniat că toate statele membre sunt de acord că Ucraina va deveni un stat membru al Alianţei, potrivit CNN.
”Suntem cu toţii de acord că uşa NATO este deschisă unor noi membri şi că aliaţii din NATO şi Ucraina vor decide când să adere, ci nu Moscova”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, NATO, razboi in ucraina, Jens Stoltenberg,
Dată publicare:
24-05-2023 20:53