Descoperire de mare valoare istorica in Spania. Sunt unice si nu au fost utilizate niciodata. FOTO


Ultimul update: Luni 02 Mai 2016 09:15
Data publicarii: Vineri 29 Aprilie 2016 09:33
Categorie: Stiri externe

O echipa de muncitori a descoperit 19 amfore pline cu monezi de bronz din secolul al IV-lea, comoara de mare valoare istorica, in tipul unor lucrari de canalizare efectuate in sudul Spaniei, au anuntat joi autoritatile locale, preluate de AFP.

"Este un grup unic de astfel de obiecte", a afirmat la o conferinta de presa Ana Navarro, director al Muzeului de arheologie din Sevilla, unde au fost depozitate vestigiile. "Nu avem cunostinta de existenta a ceva asemanator din Imperiul roman timpuriu", a adaugat ea, precizand ca amforele descoperite intr-un sat din provincia Sevilla contineau 600 de kilograme de monezi de bronz din secolul al III-lea sau al IV-lea.

Fara sa riste sa faca o estimare exacta, Ana Navarro a apreciat totusi ca valoarea lor ar atinge "cateva milioane de euro". Monezile, a spus ea presei, sunt inscriptionate cu texte care ii evoca pe imparatii Maximin si Constantin si se pare ca nu au fost utilizate niciodata.

"Se poate ca unele sa contina si putin argint, nu numai bronz", a adaugat directoarea muzeului, considerand ca monezile erau destinate platii functionarilor si soldatilor.

Amforele, dintre care noua sunt intacte, au fost descoperite de muncitorii care lucrau la canalizarea localitatii Tomares, cu 25.000 de locuitori. Lucrarile au fost suspendate pentru a permite continuarea sapaturilor arheologice.

Primele legiuni romane au ajuns in Peninsula Iberica in anul 218, romanii dominand apoi tara pana la inceputul secolului al V-lea, cand au fost alungati de vizigoti, incheie AFP.

VIDEO PROTVPLUS.RO