Decretul președintelui Trump privind migrația, validat de Curtea Supremă a SUA: „O victorie fantastică”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 26 Iunie 2018 19:55
Categorie: Stiri externe
Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a validat, marți, decretul președintelui Donald Trump privind imigrația. Documentul interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a cetățenilor din mai multe țări musulmane.

Decizia, luată de majoritatea reprezentată de cei cinci judecători conservatori, ratifică acest decret care interzice intrarea, în mod permanent, pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şase ţări, majoritatea cu populaţie musulmană, informează AFP și Reuters, conform Agerpres.

În decizia Înaltei Curţi, redactată de preşedintele său John Roberts, se arată că Donald Trump s-a folosit în mod legitim de prerogativele sale în materie de imigraţie.

Textul în cauză este cea de-a treia versiune a unui decret care a provocat o undă de şoc la nivel mondial, fiind anunţat de Casa Albă pe 27 ianuarie 2017, la o săptămână după preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump.

Această ultimă versiune închide graniţele Statelor Unite pentru circa 150 de milioane de persoane, cetăţeni ai Yemenului, Siriei, Libiei, Iranului, Somaliei şi Coreei de Nord.

Oponenţii textului au denunţat un „decret anti-musulman”, o acuzaţie respinsă virulent de guvern.

Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU), aflată în prima linie în lupta împotriva acestui decret anti-imigraţie, a încercat să demonstreze existenţa unor prejudecăţi antimusulmane ale lui Donald Trump, reamintind promisiunea acestuia din campania prezidenţială de a interzice intrarea musulmanilor în Statele Unite, o declaraţie care a provocat reacţii la nivel mondial.

Reacția lui Trump

Preşedintele american Donald Trump a salutat marţi hotărârea Curţii Supreme de a valida decretul său privind imigraţia, decizie pe care a numit-o „o victorie fantastică” pentru poporul american, după „luni de isterie” din partea mass-media şi a democraţilor.

„Atât timp cât voi fi preşedinte, voi apăra suveranitatea şi securitatea poporului american şi voi lupta pentru un sistem de imigraţie care serveşte interesului naţional al Statelor Unite şi al cetăţenilor săi. Hotărârea de astăzi (n.r - marţi) a Curţii Supreme este o victorie extraordinară pentru poporul american şi pentru Constituţie. Această decizie este de asemenea un moment de profundă justificare după luni de isterie din partea mass-media şi a politicienilor democraţi care refuză să facă ceea ce este necesar pentru a securiza frontiera noastră şi ţara noastră'”, a spus liderul de la Casa Albă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO