De ce Israelul, una dintre cele mai puternice forțe militare, nu trimite arme Ucrainei. Frontul pe care se concentrează

Armata Israeliană
AFP

Spre deosebire de SUA, marele său aliat, Israelul nu a furnizat nici până acum armament Ucrainei, iar un motiv ar fi că statul pune în balanță interesele occidentale și propriile interese regionale în Orientul Mijlociu.

Chiar dacă este presat de Occident să livreze armament Ucrainei, Israelul, un aliat proeminent al NATO și al armatelor occidentale, nu s-a rezumat decât la ajutoare umanitare, cu toate că statul evreu are una dintre celei mai puternice forțe militare. Dar, potrivit Business Insider, Israelul are în vizor o altă luptă.

Sursa citată notează că țara pune în balanță interesele occidentale și propriile interese regionale în Orientul Mijlociu.
Rusia permite Israelului să desfășoare operațiuni care vizează forțele legate de Iran în Siria, lucru pe care nu dorește să îl pună în pericol.

De la startul invaziei provocate de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, în urmă cu aproape un an, SUA și țările aliate au oferit Kievului zeci de miliarde de dolari în asistență de securitate pe scară largă.

Experții din Orientul Mijlociu spun că acest lucru este cauzat de faptul că că Israelul are o relație complicată cu Rusia și colaborează cu această țară pentru a desfășura operațiuni în Siria. În același timp, Israelul a reușit să găsească adesea un echilibru între interesele marilor puteri globale și propriile interese pentru a evita conflictul.

Citește și
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnește cu ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, la Ankara, pe 27 octombrie 2022.
Israel reia relațiile de securitate cu Turcia, după o ruptură de un deceniu
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

În februarie 2022, Israelul a fost cel mai mare beneficiar cumulat al asistenței externe americane - cea mai mare parte sub formă de sprijin militar. Totodată, statul se poate mândri cu una dintre cele mai puternice armate din lume, înarmată cu drone și avioane de luptă avansate și chiar cu arme nucleare, deși acest lucru nu este recunoscut în mod public.

Cum SUA și statele NATO se așteptau ca Israelul să susțină Ucraina cu arme, Israelul a ales, însă, să nu condamne invazia Rusiei și nici pe Vladimir Putin.

Încă din primele zile ale războiului, Israelul a furnizat ajutor umanitar și echipamente pentru forțele de urgență - eforturi care au continuat sub noul guvern de dreapta condus de premierul Benjamin Netanyahu. Dar țara nu a oferit niciun ajutor militar letal direct Ucrainei, în ciuda rugăminților din partea conducerii de la Kiev.

De ce este complicată relația Israelului cu Rusia

Relația complicată a Israelului cu Rusia are multiple aspecte. Pentru început, Israelul găzduiește mari comunități rusești și ucrainene, în timp ce ambele țări găzduiesc populații evreiești.

"Cum te descurci cu țări - care au comunități evreiești - și care se ceartă între ele? Trebuie să ai grijă cum acționezi fără să pui în pericol una sau cealaltă comunitate evreiască", a declarat pentru Insider Yossi Mekelberg, membru asociat al programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul Chatham House.

Dar problema care rămâne în prim-plan atunci când vine vorba de reticența Israelului de a trimite ajutor militar în Ucraina implică Siria vecină și un conflict obscur între Israel și dușmanul său regional, Iranul.

Rusia controlează o mare parte din spațiul aerian deasupra Siriei și permite Israelului să lanseze operațiuni care vizează activele legate de Iran și transporturile de arme către reprezentanții săi regionali, cum ar fi Hezbollah, cu sediul în Liban, care este desemnată ca organizație teroristă străină de către Departamentul de Stat al SUA.

"Rusia nu încearcă să doboare avioanele israeliene, iar avioanele israeliene nu încearcă să distrugă bateriile antiaeriene rusești", a declarat pentru Insider Jon Alterman, director al Programului pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Chiar dacă Moscova permite Israelului să limiteze influența iraniană în Siria, Rusia și Iranul și-au sporit legăturile militare și sprijinul pe parcursul războiului din Ucraina. Teheranul a furnizat Kremlinului drone sinucigașe, pe care forțele rusești le-au folosit pentru a bombarda orașele ucrainene și infrastructura civilă a țării.

Un oficial britanic de rang înalt a declarat în decembrie că Rusia caută, de asemenea, o aprovizionare masivă cu rachete balistice din partea Iranului și că este pregătită să ofere în schimb un sprijin militar "fără precedent" acestei țări.

Lupta indirectă cu Iranul, dată pe teritoriul Siriei

În teorie, amenințarea reprezentată de cooperarea dintre Rusia și Iran în acest spațiu ar părea să fie cel mai probabil impulsul pentru ca Israelul să ofere sprijin suplimentar Ucrainei, a declarat Alterman, dar Israelul este reticent să piardă libertatea de acțiune pe care o are în Siria, deoarece percepe Hezbollahul ca fiind un pericol imens.

"Ar fi nevoie de foarte mult pentru ca Israelul să simtă că ar trebui să pună în pericol libertatea de acțiune împotriva acestor eforturi de reaprovizionare care trec prin Siria", a spus el. Așadar, chiar și cu aceste legături militare din ce în ce mai strânse între Moscova și Teheran, Israelul nu a făcut eforturi pentru a dota Ucraina cu ajutorul letal necesar pentru a învinge Rusia.

Relațiile internaționale au ocazional un comportament "contradictoriu" și "paradoxal", a explicat Mekelberg - o politică ar putea să nu aibă prea mult sens în ansamblu, dar funcționează pentru un caz specific, chiar dacă aceasta contrazice o poziție în altă problemă.

Un alt exemplu al acestui comportament contradictoriu este faptul că Rusia nu vrea ca Iranul să aibă prea multă influență în Siria și este fericită că Israelul își desfășoară operațiunile în țară. Ar fi putut opri comportamentul israelian cu mult timp în urmă dacă ar fi vrut, a adăugat Mekelberg.

"Fiecare țară are un set complicat de interese, așa că Israelul și Rusia au o anumită înțelegere. Dar ai putea argumenta că Rusia și Iranul cooperează într-o serie de moduri, unele dintre acestea fiind considerate amenințătoare de Israel, deoarece Israelul consideră Iranul atât de amenințător", a declarat Alterman.

"Așadar, mi se pare că ceea ce face Israelul și ceea ce Israelul se așteaptă ca țările să facă este să echilibreze între parteneri și între interese, astfel încât nimeni să nu primească sută la sută din nimic."

Răspunsul Israelului la războiul din Ucraina nu pare să fie un motiv major de îngrijorare la Washington și nu este singura țară cu legături solide cu SUA - precum Coreea de Sud și India - care a evitat să trimită direct ajutor letal Ucrainei.

Săptămâna trecută, agenția de presă Axios a relatat că SUA au întrebat Israelul dacă ar putea transfera rachetele antiaeriene Hawk scoase din uz, dar rămâne de văzut dacă Israelul încalcă protocolul și decide să transfere un ajutor militar letal Ucrainei. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat recent la CNN că ar lua în considerare trimiterea de armament către Kiev, dar subit Moscova a avertizat că acest demers ar duce la o escaladare a conflictului, potrivit The Times of Israel.

Articol recomandat de sport.ro
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
Citește și...
Cum arată și ce pot face dronele de 680 de milioane de euro cumpărate de Armata Română
Cum arată și ce pot face dronele de 680 de milioane de euro cumpărate de Armata Română

Primele aparate de zbor fără pilot vor intra în dotarea Armatei Române în 2023. Dronele militare sunt achiziționate de la companii din Israel, Marea Britanie și Turcia, scrie Radio Europa Liberă.  

Israel reia relațiile de securitate cu Turcia, după o ruptură de un deceniu
Israel reia relațiile de securitate cu Turcia, după o ruptură de un deceniu

Ministrul israelian al Apărării anunță o nouă eră în relațiile de securitate ale țării cu Ankara, după o ruptură de un deceniu.

 

România vrea să achiziționeze împreună cu alte state membre NATO sisteme de apărare antiaeriană „Arrow 3” și „Patriot”
România vrea să achiziționeze împreună cu alte state membre NATO sisteme de apărare antiaeriană „Arrow 3” și „Patriot”

România este una dintre cele 14 țări membre NATO care au semnat scrisoarea de intenție pentru achiziționarea, în comun, de sisteme de apărare antiaeriană, precum cel dezvoltat de Israel, „Arrow 3” și cel american, „Patriot”.

Recomandări
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie"

Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon
Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon

Au avut loc noi audieri în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila
„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila

Podul de la Brăila, care încă nici nu a fost predat de constructorul italian beneficiarului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, continuă să aibă probleme.