David Cameron considera atacul de la Londra o "tradare a islamului"

David Cameron

Premierul britanic David Cameron a declarat joi, dupa reuniunea celulei de criza pe tema uciderii in plina strada a unui soldat la Londra, ca este vorba nu numai despre "un atac impotriva Marii Britanii", ci si despre "o tradare a islamului"..

"Nu este numai un atac impotriva Marii Britanii si a modului de viata britanic. Este si o tradare a islamului si a comunitatilor musulmane care aduc atat de mult tarii noastre. Nimic in islam nu justifica un astfel de act inspaimantator", a declarat premierul in cadrul unei conferinte de presa in fata Downing Street.

David Cameron a prezidat joi o reuniune de criza vizand analizarea unor eventuale masuri de securitate de adoptat in urma uciderii barbare a unui militar de catre doi barbati ce au dat dovada de un discurs extremist islamist, relateaza AFP.

Downing Street a anuntat inca de miercuri seara o consolidare a securitatii atat la cazarma din Woolwich, un cartier in sud-estul Londrei unde a avut loc drama, cat si la toate celelalte cazarme din capitala britanica.

Comitetul COBR, cunoscut si sub numele de COBRA (Cabinet office Briefing Room A), urma sa ii reuneasca in jurul premierului pe ministrul britanic de Interne Theresa May, primarul Londrei Boris Johnson, sefii serviciilor de informatii interne MI5 si externe MI6, pe directorul Scotland Yard si experti in domeniul securitatii.

Citește și
Francois Hollande, David Cameron
Francois Hollande, dupa crima de la Londra: "Trebuie sa luptam impotriva terorismului peste tot"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Ar fi complet eronat sa acuzam islamul ca este vinovat de aceasta crima, la fel de eronat ca a incerca sa facem o legatura intre acest asasinat si politica externa britanica sau actiunile (membrilor) fortelor armate britanice, care isi risca viata in strainatate pentru a apara libertatea", a declarat primarul Londrei pentru postul de televiziune SkyNews la sosirea la Whitehall, cartierul londonez in care se afla sediile ministerelor, unde urma sa aiba loc reuniunea COBRA.

"Responsabilitatea (acestui act) revine in intregime si exclusiv mintii tulburi si deranjate a autorilor" a adaugat el. "Tot ceea ce aud ma determina sa cred ca londonezii pot sa reia o viata normala. Vom duce aceste crime in fata justitiei", a anuntat el la iesirea de la reuniune.

Aceasta este si opinia principalelor organizatii musulmane din tara, intre care societatea islamica din Anglia si Consiliul musulman britanic, din care fac parte peste 500 de asociatii si fundatii musulmane si moschei.

"Este un act barbar care nu are nicio justificare in islam, iar noi il condamnam fara rezerva", a anuntat Consiliul, care a indemnat la "calm si unitatea comunitatilor".

O prima reuniune de acest tip a avut loc miercuri, dar nu a fost prezidata de premier, care se afla la Paris.

Scopul acestui tip de reuniune de criza "este sa furnizeze luari de decizii rapide si o coordonare eficienta a raspunsului Guvernului la acest eveniment pe baza resurselor ministerelor, serviciilor de securitate si de informatii, politiei si oricarei alte organizatii pertinente", au precizat serviciile premierului.

O sursa guvernamentala a confirmat, pentru AFP, ca victima era "un membru al fortelor armate" britanice. Alte surse citate de presa britanica au declarat ca autorii sunt britanici de origine nigeriana. Potrivit acestor surse, nu ar exista, totusi, nicio legatura cu grupari extremiste nigeriene ca insurgentii din cadrul Boko Haram.

Directorul Scotland Yard Bernard Hogan-Howe a precizat, miercuri seara, ca cei doi barbati, raniti de politie si spitalizati, au fost arestati, iar anchetatorii din cadrul Sectiei de lupta impotriva terorismului ancheteaza aceasta crima.

Doi barbati de culoare au agresat, miercuri dupa-amiaza, pe o strada din sud-estul Londrei, un militar in civil, injunghiindu-l in mai multe randuri cu niste cutite de bucatarie si un topor si lasandu-l mort in mijlocul drumului. Cei doi agresori au ramas la locul crimei, invitand trecatori sa filmeze sau sa forografieze scena.

Intr-o inregistrare video realizata de un amator, obtinuta de postul de televiziune ITV, unul dintre cei doi criminali a declarat cu un accent londonez ca "nu veti mai fi niciodata in securitate. Rasturnati-va Guvernul. Ei nu au grija de voi".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
O femeie l-a sfidat pe unul din ucigasii militarului din Londra:
O femeie l-a sfidat pe unul din ucigasii militarului din Londra: "Nu era drogat sau beat, ci agitat"

O femeie care i-a sfidat pe agresorii suspectati de uciderea cu lovituri de cutit miercuri, la Londra, a unui militar britanic, a declarat ca a intervenit pentru ca s-a gandit ca era mai bine ca "armele sa fie indreptate impotriva unei singure persoane".

Francois Hollande, dupa crima de la Londra:
Francois Hollande, dupa crima de la Londra: "Trebuie sa luptam impotriva terorismului peste tot"

Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat miercuri seara la Paris "toata solidaritatea sa" in urma unui "asasinat las al unui soldat britanic" in cursul zilei la Londra, relateaza AFP.

Cristian Leonte, corespondent ProTV in Londra: Intrebarile Guvernului britanic dupa atacul terorist
Cristian Leonte, corespondent ProTV in Londra: Intrebarile Guvernului britanic dupa atacul terorist

ATAC TERORIST IN LONDRA | Corespondentul special ProTV Cristian Leonte se afla in Londra, unde miercuri un militar a fost ucis, iar alte doua persoane au fost ranite de catre doi atacatori.

Un militar a fost decapitat la Londra:
Un militar a fost decapitat la Londra: "Juram pe Allah ca nu vom inceta niciodata sa luptam"

Londra ramane in alerta dupa atacul barbar de miercuri care i-a socat pe britanici. Doi tineri de origine africana au decapitat si macelarit un soldat in plina strada, in Woolwich, un cartier din capitala britanica.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.