"Daca stiam ce va urma, m-as fi sinucis". Amintiri din inchisoare ale fostului miliardar al Rusiei


Ultimul update: Joi 26 Decembrie 2013 09:04
Data publicarii: Luni 23 Decembrie 2013 19:53
Categorie: Stiri externe
Mihail Hodorkovski

Gratiat dupa zece ani petrecuti intr-o inchisoare din Siberia, miliardarul Mihail Hodorkovski vrea sa militeze pentru eliberarea rusilor condamnati din motive politice.

La inceputul anilor 2000, era cel mai bogat om din Rusia. El a acordat un interviu postului CNN si i-au dat lacrimile cand a vorbit despre copiii sai pe care nu i-a vazut crescand.

"- Daca as fi stiut, inainte de inchisoare, cum urmau sa fie pentru mine acesti ultimi 10 ani, probabil ca m-as fi sinucis", a spus Mihail Hodorkovski.

Aceasta marturisire spune totul despre duritatea detentiei pentru fostul magnat al petrolului.

"Cum a fost la inchisoare? Care au fost conditiile? Ce mancare vi se servea?", l-a intrebat Christiane Amanpour, corespondent CNN

" - Paine, in principal. Stateam in baraci uriase, in fiecare dintre ele stateau intre 50 si 100 de oameni. Deloc placut. Am fost injunghiat o data cu un cutit, dar am avut noroc. Atacatorul a incercat sa atinga ochiul, dar a nimerit la nas"

Intrebat ce simte fata de Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski a reactionat deopotriva .. filosofic si pragmatic.

"Inteleg foarte bine si, chiar in perioada in care eram inca activ in afaceri, stiam ca la acest nivel se joaca foarte dur".

Cu toate acestea, fostul miliardar a cedat cand jurnalista CNN l-a intrebat de familie.

"- Acesta este marea mea datorie, fata de familie, pentru care nu ma pot revansa"

In Germania, Hodorkovski si-a revazut parintii si fiul cel mare din prima casatorie. Mai are trei copii, doi gemeni si o fetita, cu actuala sotie.

Cel putin pentru moment, Hodorkovski spune ca se va tine departe de politica si afaceri. A subliniat ca din cele 15 miliarde de dolari - cat era estimata averea lui - i-au ramas destui bani cat sa traiasca decent. Nu stie insa cat. Presa rusa estimeaza ca mai are cateva sute de milioane de dolari.

Sursa: Pro TV

Mihail Hodorkovski, despre ramanerea in Rusia:
Hodorkovski, unul dintre marii rivali ai lui Putin, a fost eliberat din inchisoare, anunta Interfax
VIDEO PROTVPLUS.RO