Cutremur de 7 în Indonezia. Cel puţin 19 morţi şi clădiri avariate. VIDEO

cutremur indonezia
AFP/Getty Images

Un seism de magnitudinea 7 a avut loc duminică în insula indoneziană Lombok, a anunţat institutul american de geofizică (USGS). Cel puțin 19 oameni au murit.

Acest bilanţ provizoriu al victimelor a fost comunicat de un purtător de cuvânt al echipelor de salvare, care a mai menţionat că alte zeci de persoane au fost rănite, transmite AFP, conform Agerpres.

Seismul a avariat clădiri până la Denpasar, pe insula Bali, inclusiv un magazin şi un terminal al unui aeroport, ale cărui panouri din plafon au fost ”scuturate”, potrivit autorităţilor.

Înregistrări video surprind oameni fugind panicaţi afară din case, într-un cartier, pe Insula Bali, şi maşini care se balansează.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe Insula Lombok, militari şi alţi salvatori transportau răniţi pe tărgi şi în covoare către un centru de evacuare.

Cutremurul, de magnitudinea 7 potrivit USGS, a avut loc duminică seara, la o adâncime de 10,5 kilometri, la nord de Lombok.

”Mă uitam la televizor, când am simţit o zguduitură puternică”, a declarat Harian, o femeie cu un singur nume de pe Lombok.

”Lustra se legăna, iar oameni strigau «ieşi afară». Am fugit, în întuneric, pentru că s-a luat lumina”.

O alertă de tsunami a fost ridicată după ce s-au înregistrat valuri de 15 centimetri în trei sate, a declarat directorul agenţiei indoneziene de meteorologie, climatologie şi geofizică Dwikorita Karnawati.

Modelul Chrissy Teigen, soția cântărețului John Legend, care se află în Bali, a publicat pe Twitter câteva mesaje, îngrozită de ce se întâmplă în jurul ei.

”Bali. Cutremur. Foarte lung”, ”Foarte multe replici”, a transmis aceasta.

Conducătorul districtului North Lombok Najmul Akhyar a declarat pentru MetroTV că, din cauza unei pene de curent, era imposibil să evalueze întreaga situaţie, dar că au murit cel puţin trei persoane.

Cutremurul a fost resimţit puternic pe insulele Lombok şi Bali şi a avariat locuinţe pe ambele insule, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei naţionale de gestionare a efectelor dezastrelor Sutopo Purwo Nugroho.

Oameni panicaţi au ieşit în masă din case pentru a se refugia în zone mai înalte, mai ales în North Lombok şi la Mataram, capitala provinciei West Nusa Tenggara, din care face parte Lombok, a declarat un reprezentant în domeniul gestionării catastrofelor de pe Insula Lombok, Iwan Asmara.

Aeroporturile din Bali şi Lombok continuau să opereze duminică noaptea, potrivit directorului general al Aviaţiei Civile.

Pe aeroportul de pe Lombok a avut loc o evacuare de o jumătate de oră în urma seismului, deoarece s-a luat curentul. Televiziuni au difuzat imagini cu femei care se consolau reciproc, în exteriorul aeroportului.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a avut loc pe 29 iulie, soldat cu 16 morţi.

La fel ca Bali, Lombok este cunoscută prin plaje imaculate şi munţii săi. Hotelurile şi alte clădiri de pe ambele insule nu pot depăşi înălţimea cocotierilor.

Indonezia se situează pe faimoasa ”Centură de Foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice se suprapun şi unde au loc multe erupţii vulcanice şi cutremure.

În decembrie 2004, un tsunami cauzat de un seism submarin cu magnitudinea 9,1, în largul Insulei Sumatra, în vestul Indoneziei, s-a soldat cu 230.000 de morţi în zeci de ţări de la Oceanul Indian.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sute de turişti, blocaţi pe un vulcan din Indonezia după cutremur. Primesc mâncare din elicopter
Sute de turişti, blocaţi pe un vulcan din Indonezia după cutremur. Primesc mâncare din elicopter

Sute de turişti au rămas blocaţi pe Rinjani din insula indoneziană Lombok în urma seismului cu magnitudinea 6,4.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.