CUTREMUR de 7,9 in Nepal, soldat cu cel putin 1.457 de morti. Patru romani au fost surprinsi de o avalansa: "Dezastru urias"

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin 4 romani, alpinisti porniti in expeditie pe Acoperisul Lumii, au fost surprinsi de o avalansa dupa un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,9 pe Richter.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Citeste in articol:
Dupa cutremurul de 7,9 grade, s-au declansat numeroase avalanse
Bilantul mortilor a ajuns la 1.341
Marturiile lui Alex Gavan, alpinistul roman aflat pe muntele Pumori
18 peroane au murit, pe muntele Everest
Desfasurarea evenimentelor, livetext

MAE: Cei 10 cetateni romani identificati in Nepal sunt bine

Soldat cu sute de victime si pagube materiale uriase, mai ales in capitala Kathmandu, seismul a fost resimtit pana in India si Pakistan. Dintre romani, Alex Gavan, unul dintre temerarii aflati pe Everest, a scapat la limita si a anuntat pe Twitter ca nu este ranit. 10 alpinisti si-au pierdut insa viata si mult mai multi au fost dati disparuti.

Cutremurul de 7,9 pe Richter care a lovit sambata dimineata Nepalul, la ora locala 11 si 11 minute, s-a produs la o adancime de 10 km, foarte aproape de capitala Kathmandu.

Citește și
cutremur
Cutremur cu magnitudinea de 6,1 inregistrat joi seara, in estul Cretei
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Potrivit Institutului american de Geofizica, seismul a durat intre 30 de secunde si doua minute si a fost urmat de o avalansa puternica pe Everest. Sute de alpinisti au fost surprinsi in taberele de la baza muntelui. In zona se afla si 4 romani, porniti in expeditii separate pe Everest.

Alpinistul Alex Gavan se afla pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Chomolungma. Banuind ca toti cei de acasa vor fi extrem de ingrijorati, la 20 de minute dupa cutremur, el a scris pe Twitter ca nu a fost ranit.

Alex Gavan plecase la sfarsitul lunii martie intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse, de peste 8.500 metri, fara oxigen suplimentar si fara insotitori.

Culmea este ca alpinistul Horia Colibasanu s-a intors chiar vineri dintr-o expeditie, exact din locul unde fost epicentrul cutremurului. Acum, isi face griji pentru colegii lui: in afara de Alex Gavan, in taberele acelea erau inca 3 alpinisti romani, despre care spera sa afle vesti bune.

Horia Colibasanu, alpinist: "Inca nu s-a putut lua legatura cu tabara de baza sunt 4 romani acolo, este si Iustin Ionescu, Zsolt Orok si pe partea cealalta in Tibet in China Teofil Vlad. De ei inca nu se stie nimica si asteptam cu nerabdare sa aflam ca sunt bine. Se pare ca ei ar fi urcat in taberele superioare, care sunt izolate acum de tabara de baza. Ruta este foarte fragmentata si acolo s-au prabusit scarile care ajutau la traversarea acestei cascade de gheata."

Ministerul Roman de Externe a transmis ca misiunile diplomatice din India si Nepal incearca sa dea de alpinistii romani aflati in expeditie in regiune. Totodata, autoritatile romane anunta ca sunt in legatura cu familia unui roman care afla in zona afectata de cutremur. Iar alti doi concetateni aflati in Nepal in vacanta sunt in afara oricarui pericol. Pana acum, nu exista nicio confirmare ca printre victimele cutremurului ar fi si romani. 

Martor: "Turnul Dharahara, vechi de 200 de ani, s-a prabusit."

Cladirea inalta de aproape 63 de metri era emblematica pentru capitala Nepalului si aproape intotdeauna era plina de turisti, intrucat oferea o superba vedere panoramica asupra vaii Kathmandu.

Cutremurul de sambata dimineata pare sa fie "cel mai grav seism din Nepal dupa cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 si s-a produs în apropierea muntelui Everest: atunci au murit peste 10.000 de oameni.

Cronologia evenimentelor, sambata, 25 aprilie:

ora 22:40 MAE: Cei 10 cetateni romani identificati in Nepal, printre care patru alpinisti, sunt bine

Vicepresedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada a informat ca doi alpinisti romani, aflati pe versant in momentul producerii avalansei provocate de cutremur, "sunt bine si in prezent se afla in tabara numarul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE cu informatii actualizate la ora 21.00, ora Romaniei, in legatura cu situatia cetatenilor romani din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expeditie, mai anunta MAE, precizand ca cei doi alpinisti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant in momentul producerii avalansei. Pana acum, nu se reusise stabilirea unui contact cu ei, in timp ce despre ceilalti doi se stia din cursul zilei ca sunt in siguranta.

MAE informeaza ca, pana in prezent, au fost identificati in Nepal 10 cetateni romani, sase turisti si cei patru alpinisti mentionaţi, si ca toti "sunt bine".

Cei patru alpinisti romani aflati intr-o expeditie pe muntele Everest, in timul producerii unei avalanse, sunt Alex Gavan, Teofil Vlad, Justin Ionescu si Zsolt Torok.

ora 22:20 Reuters, care citeaza politia nepaleza, anunta ca bilantul a ajuns la 1341 de morti.

ora 22:05 Echipele de salvare incearca sa scoata ranitii de sub daramaturi.

 

SUA au promis ajutor de 1 milion de dolari.

ora 21:00 Cutremurul cu magnitudinea 7,9 inregistrat sambata in Nepal a provocat moartea a cel putin 1.170 de persoane numai in aceasta tara si a altor 52 in tarile invecinate, relateaza Reuters in pagina electronica.

ora 19:40 MAE: Cei doi romani aflati in zona afectata de cutremur in Nepal sunt in afara oricarui pericol

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ambasada Romaniei la New Delhi a contactat telefonic doi cetateni romani care se afla in Nepal pentru un circuit turistic si care isi anuntasera prezenta in regiune, situatia acestora nefiind afectata de cutremur.

MAE mai precizeaza ca, in cursul dupa-amiezii de sambata, in continuarea demersurilor initiate de institutie, au mai fost identificati in Nepal alti doi cetateni romani care sunt, de asemenea, in afara oricarui pericol.

Totodata, Ministerul de Externe a reusit sa stabileasca, prin intermediul familiilor din Romania, legatura cu cei doi romani aflati in zona afectata de cutremur si care erau cautati inca de dimineata, acestia fiind in afara oricarui pericol.

"Misiunea diplomatica din India are in continuare in atentie situatia unui grup de patru alpinisti romani aflati intr-o expeditie in regiune, urmarindu-se cu prioritate contactarea acestora si stabilirea situatiei lor dupa producerea cutremurului. Din informatiile disponibile de la Ambasada Romaniei la New Delhi, doi dintre cei patru alpinisti sunt in siguranta, acest lucru fiind confirmat si de reprezentantul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, cu care structura specializata din MAE tine legatura in permanenta", se arata in comunicat, cu precizarea ca aceste informatii au fost actualizate la ora 18.00, ora Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, pana la acest moment, misiunea diplomatica nu a primit nicio confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman printre victime.

MAE face apel la cetatenii romani care au rude sau prieteni in zona afectata de cutremur sa informeze asupra acestui lucru la numarul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa [email protected]

Atat Ambasada Romaniei la New Delhi, cat si Consulatul Onorific al Romaniei din Nepal mentin legatura permanenta cu autoritatile locale si monitorizeaza evolutia situatiei din regiunea afectata, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara de specialitate.

ora 19:10 Un purtator de cuvant al politiei din Nepal anunta ca numarul mortilor a ajuns la 1.130, relateaza The Guardian.

ora 18:50 Alex Gavan, alpinistul roman aflat pe muntele Pumori, a postat un nou mesaj pe Facebook: “Exista un timp pentru actiune si un timp pentru vorbit. De aceasta data suntem in prima situatie. Orice declaratie facuta in aceasta situatie nu poate nici sa ii aduca inapoi pe cei care au murit si nici sa ii ajute pe toti cei care sunt acum intr-o situatie de urgenta. In acest moment, ingerii pazitori sunt elicopterele, care sunt asteptate maine la prima ora, daca vremea permite, precum si toti cei care vor avea grija de cei raniti in aceasta noapte. Orice alte cuvinte ar insemna pentru mine o lipsa de respect fata de marea amaraciune si marea durere pe care le traiesc oamenii. Acesta este un timp al actiunii.”

ora 18:00 Potrivit BBC, un nou bilant al autoritatilor din Nepal arata ca sunt cel putin 970 de morti. De asemenea, 18 persoane au fost gasite moarte pe Muntele Everest.

ora 17:05 Ultimele informatii arata ca s-au inregistrat peste 900 de decese, intre care 876 in Nepal, 34 in nordul Indiei, 6 in Tibet si 2 in Bangladesh, scrie BBC.

ora 16:55 Politia din Nepal anunta ca sunt cel putin 876 de morti, relateaza The Guardian.

ora 16:35 Alpinistul Alex Gavan a publicat un nou mesaj pe Twitter: "Dezastru urias. Echipele de salvare au cautat printre daramaturi si au salvat victime. Sunt multi morti si sunt si mai multe persoane ranite. Vor mai muri oameni daca nu primesc ajutor cat se poate de repede".

ora 16:20 Un turist indian care se afla in Nepal a povestit prin ce momente dificile a trecut in timpul seismului. "Mesele au inceput sa se miste, iar tablourile au cazut de pe pereti. Am iesit afara din casa si am inceput sa tip. Acum, cautam raniti si ii ducem catre ambulante. Suntem nevoiti sa punem trupurile lor unul peste altul, pentru a incapea in masini", a declarat Devyani Pant, citata de The Guardian.

ora 16.00 Tabara de baza a alpinistilor de pe fata sudica a Everestului a fost sever afectata in urma celor doua cutremure puternice, cu magnitudini de 7,8 si, respectiv, 6,7 grade, care s-au produs in dimineata zilei de sambata, in muntii Himalaya, la cca. 80 km nord-vest de capitala Nepalului, orasul Kathmandu, informeaza Asociatia Romana pentru Alpinism si Explorare.

"Pana la ora emiterii comunicatului (15:00 ora Romaniei), singurele informatii sigure provin de la alpinistul roman Alex Gavan, aflat la ora producerii seismelor in Tabara de Baza Sudica a Everestului, care a postat pe contul sau de Twitter: 'Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain'. (Cutremur puternic in Tabara de Baza Everest apoi avalansa puternica dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viata. Sunt bine. Multi oameni pe munte.)", se arata in comunicatul cu privire la Everest 2015 Expedition.

Daniel Mazur, aflat in Tabara 1 de pe fata sudica a Everestului, a transmis ca Tabara de baza a fost sever afectata, iar echipa lor se afla izolata in Tabara 1. "Nu avem informatii sigure despre ceilalti trei romani aflati in expeditii pe muntele Everest: Teofil Vlad - pe fata Nordica, Zsolt Torok si Justin Ionescu - pe fata Sudica. Din ultimele informatii primite de la ei, putem presupune urmatoarele: Zsolt Torok si Justin Ionescu ar putea fi alaturi de Daniel Mazur in C1 (informatie neconfirmata). Teofil Vlad s-ar afla in Tabara de Baza Avansata de pe fata Nordica a Everestului (informatie neconfirmata), unde conditiile de producere a avalanselor sunt reduse", se mai arata in comunicat.

ora 15:50 Autoritatile din Nepal au anuntat ca numarul mortilor a ajuns la 758, iar in Valea Kathmandu s-au inregistrat 467 de decese, relateaza The Guardian.

ora 15.30 Ministerul roman al Afacerilor Externe anunta ca Ambasada Romaniei la New Delhi incearca sa afle care este situatia cetatenilor romani, in urma cutremurului din Nepal. Redam, integral, comunicatul MAE pentru Stirile ProTV:

"Inca de la momentul producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, in dimineata zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada Romaniei la New Delhi a intreprins, in regim de urgenta, demersurile legale pe langa autoritatile competente nepaleze, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare privind posibila existenta printre victime, a unor persoane de cetatenie romana, respectiv pentru a acorda asistenta consulara cetatenilor romani potential afectati.

Misiunea diplomatica din India are in atentie situatia unui grup de alpinisti romani aflati intr-o expeditie in regiune, urmarindu-se cu prioritate contactarea acestora si stabilirea situatiei lor dupa producerea cutremurului. De asemenea, misiunea diplomatica a contactat telefonic doi cetateni romani care se afla in Nepal pentru un circuit turistic, care isi anuntasera prezenta in regiune, situatia acestora nefiind afectata de cutremur. Totodata, este in legatura cu familia din Romania a unui alt cetatean care se afla in regiunea afectata.

Pana la acest moment misiunea diplomatica nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetatenilor romani aflati in zona afectata si nici vreo confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman, printre victime.

Atat Ambasada Romaniei la New Delhi, cat si Consulatul Onorific al Romaniei din Nepal mentin legatura permanenta cu autoritatile locale si monitorizeaza evolutia situatiei din regiunea afectata, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara de specialitate. Pe baza raportarilor acestora si a demersurilor Departamentului Consular din Centrala MAE, vom reveni cu detalii si informatii actualizate privind evolutia cazului.

Operatiunile de salvare initiate de autoritatile nepaleze, in vederea stabilirii numarului si identitatii victimelor, sunt in curs de desfasurare."

UPDATE 14:50 Numarul mortilor creste ingrijorator. Reuters, care citeaza oficiali din Nepal, anunta ca cel putin 688 de persoane si-au pierdut viata.

UPDATE 14:15 597 de morti in urma seismului devastator din Nepal, scrie CNN, care citeaza un purtator de cuvant de-al Ministerului de Interne nepalez.

UPDATE 14:00 BBC News anunata 449 de morti in urma cutremurului din Nepal, citand surse din politia locala.

UPDATE 13:30 Tabara de baza de pe Muntele Everest a fost grav avariata de avalansa provocata de cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sambata in Nepal, mai multi alpinisti fiind blocati, in timp ce romanul Alex Gavan a anuntat ca a scapat nevatamat, relateaza Sky News.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sambata dimineata in apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o "avalansa uriasa" pe Muntele Everest, care a avariat tabara de baza. Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anuntat ca tabara de baza a fost "grav avariata" si echipa sa este blocata.

"Va rog, rugati-va pentru toata lumea", a scris el pe Twitter.

Publicatia Times of India a scris de asemenea pe Twitter ca bazele 1 si 2 de pe Everest au fost avariate de avalanse, numerosi alpinisti fiind dati disparuti.

UPDATE 12:40 Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sambata in Nepal a provocat avalanse pe Muntele Everest, alpinistul roman Alex Gavan, care se afla in zona, anuntand pe Twitter ca nu a fost ranit, relateaza CNN.

Institutul american de Geofizica (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, fata de 7,5 cat a fost estimata initial. USGS a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat replici cu magnitudini de 6,6 si respectiv 5,1. In urma seismului, au fost raportate avalanse pe Muntele Everest, numerosi alpinisti fugind la adapost.

"Tabara de la baza Everestului cutremur urias apoi avalansa de pe Pumori", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe Twitter. "Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte", a adaugat Gavan.

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost ranite si ucise in urma cutremurului produs sambata dimineata in Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu si la o adancime de circa 15 kilometri.

De asemenea, mai multe cladiri istorice din Kathmandu s-au prabusit si numeroase drumuri au fost inchise.

Corespondentul CNN, care a fost ranit, a relatat ca a vazut cinci cadavre la un spital, iar persoane ranite grav erau tratate in exterior.

Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN ca o cladire istorica din capitala, turnul Dharahara, s-a prabusit.

Cladirea, inalta de aproape 63 de metri, era construita in 1832 si le oferea turistilor o vedere panoramica asupra vaii Kathmandu. Masni a precizat ca acesta pare sa fie "cel mai grav cutremur din Nepal dupa cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 si s-a produs in apropierea muntelui Everest, provocand moartea a peste 10.000 de persoane.

Alpinistul Alex Gavan a plecat, la finalul lunii martie, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine.

Expeditia este programata sa dureze aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui.

Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, dupa Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la granita dintre Tibet si Nepal.

Varful sau este legat de Everest prin Saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine.

UPDATE 12:30 CNN, care citeaza Ministerul Afacerilor Interne din Nepal, vorbeste de 150 de morti numai in capitala Kathmandu.

UPDATE 12.00 Autoritatile lucreaza alaturi de cei care nu au fost afectati de seism pentru a scoate mai multe persoane de sub daramaturi. La spitalele din capitala Kathmandu au ajuns zeci de oameni cu membre rupte. Pana la ora aceasta, nu este cunoscut numarul victimelor, relateaza Reuters.

UPDATE 11:15 Exista informatii potrivit carora s-ar fi declansat avalanse in Everest, dupa cutremurul de 7,9 pe scara Richter din Nepal, scrie CNN.

Ministrul Informatiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu.

Potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), seismul s-a produs la o adancime de 11 kilometri.

Ministrul a declarat pentru postul NDTV ca exista informatii privind pagube in capitala si in imprejurimi, dar deocamdata nu se stie daca s-au inregistrat victime.

El a adaugat ca echipele de interventie au fost mobilizate in zonele afectate.

Valea Kathmandeu are o populatie densa de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar cladirile din zona se afla intr-o stare precara.

Cutremurul a fost resimtit si in India si Pakistan. Seismul a fost atat de puternic incat strazile s-au despicat pur si simplu. 

Cutremurul a fost urmat de o replica de 7 pe scara Richter, care s-a produs la 30 de kilometri adancime, la 34 de minute fata de primul.

Mohammad Shahab, din Lahore, Pakistan, povesteste ca era la birou atunci cand pamantul a inceput sa se cutremure. A spus ca seismul s-a simtit secunde bune, insa acum situatia in oras este normala.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea de 6,6, in Taiwan. O persoana a murit dupa ce un transformator electric a explodat
Cutremur cu magnitudinea de 6,6, in Taiwan. O persoana a murit dupa ce un transformator electric a explodat

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,6, a zguduit capitala Taiwanului, Taipei.

Cutremur cu magnitudinea de 6,1 inregistrat joi seara, in estul Cretei
Cutremur cu magnitudinea de 6,1 inregistrat joi seara, in estul Cretei

Un cutremur de magnitudinea de 6,1 s-a produs joi seara in Marea Mediterana, la est de insula greceasca Creta, a anuntat Institutul geologic al Statelor Unite (USGS).

Cutremur cu magnitudinea 3,3 pe scara Richter, produs joi dimineata in Vrancea
Cutremur cu magnitudinea 3,3 pe scara Richter, produs joi dimineata in Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs, joi dimineata, la ora 6:19 minute, in zona Vrancea.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.