Curtea de Justitie a Uniunii Europene sustine planul Marii Britanii de a limita unele ajutoare sociale pentru migranti
Curtea de Justitie a Uniunii Europene i-a dat marti dreptate Marii Britanii in privinta unuia dintre subiectele cele mai sensibile ale campaniei pentru referendumul privind apartenenta acestei tari la Uniunea Europeana.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene i-a acordat Marii Britanii dreptul sa limiteze unele ajutoare sociale pentru migrantii europeni, informeaza AFP.
“Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocatii pentru familie si pentru cresterea copilului sa dispuna de drept de sedere in acest stat. Chiar daca aceasta conditie este considerata ca fiind o discriminare indirecta, ea este justificata de necesitatea de a proteja finantele statelor membre care ii primesc” (pe migranti), a anuntat Curtea de Justitie a UE intr-un comunicat.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Comisia Europeana a cerut in 2014 Curtii de Justitie din Luxemburg sa condamne Londra pentru conditiile impuse migrantilor din UE stabiliti in Marea Britanie inainte de a le acorda alocatiile pentru familie si cresterea copilului.
In sistemul actual, autoritatile britanice verifica intai daca persoanele se afla legal in Marea Britanie, inainte de a le oferi dreptul la aceste alocatii, ceea ce este “discriminatoriu” in opinia executivului de la Bruxelles, care estimeaza ca este suficient ca imigrantii sa locuiasca pur si simplu in aceasta tara pentru a putea beneficia de ajutoare.
Ajutoarele sociale acordate migrantilor europeni instalati in Marea Britanie constituie unul dintre subiectele-cheie in campania pentru referendumul prevazut sa aiba loc la 23 iunie, privind mentinerii sau nu a tarii in UE.
Abordarea restrictiva a Marii Britanii in aceasta privinta a primit de altfel aprobarea celorlalte 27 de state membre din UE in acordul negociat in februarie cu premierul britanic conservator David Cameron, pentru ca acesta sa poata face campanie in favoarea mentinerii in UE.
Acest acord merge acum mult mai departe, autorizand Londra sa actioneze o “frana de urgenta” care sa permita taierea de ajutoare sociale pentru non-britanici, “in cazul unui aflux de o magnitudine exceptionala de muncitori din alte state membre”, cu acordul Bruxellesului si altor state din UE.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, migranti, ajutoare sociale,
Dată publicare:
14-06-2016 11:46