Alegeri decisive în Georgia. Democrații lui Biden încearcă să câștige Senatul SUA

Ultima actualizare: 06-01-2021 10:24

Cursă electorală extrem de strânsă în statul american Georgia, unde se decide în aceste ore cine va controla Senatul Statelor Unite.

Miza sunt două fotolii de senator, disputate de republicani și democrați.

La instalarea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, Joe Biden va putea, astfel, să conteze pe un Congres în întregime democrat şi să-şi pună programul în aplicare.

Acest ”singur stat poate schimba traiectoria nu doar a următorilor patru ani, ci a viitoarei generaţii”, a subliniat luni, la un miting de campanie, la Atlanta, Joe Biden.

În cazul în care cei doi candidaţi democraţi - Jon Ossoff şi Raphael Warnock - îi înving pe senatorii republicani în exerciţiu - David Perdue şi Kelly Loeffler - Senatul va trece sub controlul democraţilor.

Democrații trebuie să câștige ambele mandate, pentru a ajunge la egalitate cu republicanii și pentru a prelua controlul Senatului. În situația unei egalități, balanța va fi înclinată de vicepreședintele ales al SUA, democrata Kamala Harris.

Pentru republicani, victoria în aceste alegeri e esențială, mai ales după ce Donald Trump a pierdut cursa pentru Casa Albă, în favoarea lui Joe Biden.

Alegeri în Georgia, SUA: Candidatul democrat Raphael Warnock îşi revendică victoria la Senat

 

Candidatul democrat Raphael Warnock (51 de ani) şi-a revendicat în noaptea de marţi spre miercuri victoria în alegerile senatoriale cruciale din Georgia, în faţa senatoarei republicane aflate la sfârşit de mandat Kelly Loeffler (50 de ani), care nu şi-a recunoscut înfrângerea, informează AFP, potrivit Agerpres.

De asemenea, Associated Press și CNN au anunțat victoria neoficială a lui Warnock. 

 

Dacă victoria sa va fi confirmată, Raphael Warnock, pastor într-o biserică din Atlanta unde oficia Martin Luther King, va face istorie, deoarece va deveni primul senator afro-american ales în Georgia.

Aceste noi alegeri au avut loc întrucât niciun candidat nu a reuşit să obţină cel puţin 50% din voturi la scrutinul din noiembrie organizat odată cu alegerile prezidenţiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO