Cum mint rușii despre atacurile de la centrala nucleară Zaporojie. Ce spune Erdogan despre negocierile de pace

×
Codul embed a fost copiat

Noi explozii au răsunat joi noapte în Crimeea, în apropierea principalului aeroport militar, aflat la nord de Sevastopol.  

Iar situația devine tot mai tensionată și la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupația forțelor ruse.

Problema centralei a fost dezbăută şi joi, la întâlnirea dintre președinții Ucrainei, Turciei și secretarul general al ONU.

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie. Dar cere Organizaței Națiunilor Unite să asigure securitatea centralei.

Volodimir Zelenski: ”Rusia trebuie să-și retragă imediat și fără nicio condiție trupele de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie și să oprească toate provocările și, bineînțeles, toate bombardamentele. Nu putem permite Rusiei să ne pună pe toți în mod deliberat pe marginea unei catastrofe nucleare”.

Citește și
armata, rusia, mariupol
Război în Ucraina, ziua 176. Trupele Kremlinului au bombardat din nou un bloc rezidențial din Harkov
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Rușii atacă încontinuu de lângă centrala nucleară, știind că ucrainenii nu pot riposta

Pe de altă parte, surse militare ucrainene susțin că rușii au pus la cale o nouă provocare la Zaporojie, în condițiile în care toți angajații de aici ar fi primit liber vineri Rușii vin și ei cu acuzații.

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării: ”Pe 19 august (vineri), regimul de la Kiev pregătește o provocare răsunătoare la centrala nucleară de la Zaporojie, în cursul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina, urmând ca Rusia să fie acuzată de o catastrofă. Două unități ale Brigăzii a 44-a ucrainene plănuiesc să lanseze un atac de artilerie dinspre Nikopol. Țin să reamintesc că trupele rusești nu au armament greu nici lângă centrală, nici în apropierea ei”.

Realitatea îl contrazice însă flagrant. Locuitorii din Nikopol trăiesc sub teroarea atacurilor lansate de ruși de lângă centrală, contând pe faptul că forțele Kievului nu vor risca să riposteze.

Kjetil Iden, reporter SOT TV 2: ”Ca să stăm liniștiți am luat un aparat de măsurat radiații cu noi și, din fericire, ne arată că totul e în regulă”.

Acești oameni și-au pierdut rudele și casele într-unul dintre ultimele bombardamente rusești.

Băiatul meu a reușit să iasă la timp, dar soul meu a fost îngropat sub dărămături. Racheta a căzut chiar aici, iar el era în pat. I-a spulberat picioarele, Doamne, Dumnezeule!”.

Kjetil Iden, reporter SOT TV 2: ”Atacul a venit dinspre centrala de la Zaporojie, aflată la 4 km distanță în direcția asta”.

La întâlnirea de la Liov dintre Zelenski, Erdogan și Guterres, au fost aduse în discuție și negocierile de pace.

Regep Erdogan: ”Este necesar să se găsească cea mai eficientă cale la masa negocierilor. Cred că este posibil să se reia negocierile pe baza parametrilor care s-au discutat la Istanbul. Suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar și să jucăm rolul de mediator. În ceea ce privește rezultatul negocierilor de astăzi (n.red. ieri), vom continua să discutăm cu președintele Putin, cu partea rusă”.

Dar Zelenski a exclus orice discuții cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul țării sale. În tot acest timp, pe front, continuă bombardamentele.

Harkovul, vizat cu regularitate de atacurile rușilor

Joi noapte, două localități rusești din apropierea graniţei cu Ucraina au fost evacuate după un incendiu la un depozit de muniţii. Iar la Harkov, bilanțul victimelor în urma atacurilor rusești a ajuns la 17.

Locuiam chiar aici cu familia mea - soția și cei doi copii, unul dintre ei, un copil cu dizabilități, în vârstă de 7 ani. Aceasta a fost ușa din față a casei mele”.

Și acum, ce facem? Toată munca noastră, viața, copiii, familia... Nu mai avem unde să stăm. Mă întorc la țară, de unde sunt?”.

Situat la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia, Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este vizat cu regularitate de atacuri ale rușilor, care n-au reuşit până acum să-l cucerească.

 

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 177. Zelenski: Rusia a organizat „şantajul nuclear”

razboi, ucraina, donbas
Președintele Ucrainei: Armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că au fost lupte grele în mai multe zone ale ţării, iar ”armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas”.

volodimir zelenski
Volodimir Zelenski: Rusia a organizat un șantaj nuclear

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a detaliat, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.  

zaporojie
NBC News: Îngrijorări cu privire la un incident planificat la centrala nucleară Zaporojie. Ce ar fi decis Rusia

Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.

 

nikolai patrusev
Oficial rus: Țările din Occident oscilează între un război hibrid și un conflict armat

Ţările din Occident oscilează între un război hibrid şi un conflict armat deschis cu Rusia, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev.

Centrala nucleară de la Zaporojie
Când ar putea permite Rusia o vizită a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

O delegaţie a AIEA ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA.

putin, macron
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, a anunţat Kremlinul.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce s-ar întâmpla în cazul unui război nuclear. Oamenii de știință au descris scenariile unui conflict între Rusia și SUA
Ce s-ar întâmpla în cazul unui război nuclear. Oamenii de știință au descris scenariile unui conflict între Rusia și SUA

Oamenii de știință au dezvăluit ce s-ar întâmpla în cazul în care ar izbucni un război nuclear între Rusia și SUA sau între India și Pakistan.

Război în Ucraina, ziua 176. Trupele Kremlinului au bombardat din nou un bloc rezidențial din Harkov
Război în Ucraina, ziua 176. Trupele Kremlinului au bombardat din nou un bloc rezidențial din Harkov

ȘtirileProTV.ro v-au transmis cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Război în Ucraina, ziua 175. Rusia afirmă că
Război în Ucraina, ziua 175. Rusia afirmă că "sabotajul" se află în spatele exploziilor de la depozitul de arme din Crimeea

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Război în Ucraina, ziua 174. Zelenski îndeamnă Rusia să se retragă imediat de la centrala nucleară Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 174. Zelenski îndeamnă Rusia să se retragă imediat de la centrala nucleară Zaporojie

ȘtirileProTV.ro au transmis cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Război în Ucraina, ziua 173. Zelenski îi anunță pe soldații ruși de la Zaporojie că vor deveni ”o țintă specială”
Război în Ucraina, ziua 173. Zelenski îi anunță pe soldații ruși de la Zaporojie că vor deveni ”o țintă specială”

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.  

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.