Cum a sfidat un prezentator TV jihadiștii, după ce au atacat postul de televiziune la care lucra
Un jurnalist din Afganistan i-a sfidat pe atacatorii grupării Stat Islamc, care au atacat postul de televiziune Shamshad, la care acesta lucra.
Astfel, la scurt timp de la atac, Parwiz Sapy a surprins telespectatorii apărând din nou pe micul ecran și anunțând calm că „atacul s-a terminat”.
Marți, luptători ai grupării Stat Islamic au luat cu asalt televiziunea din capitala afgană Kabul. Ca urmare a incidentului, un paznic a fost ucis de atacatorii deghizați în polițiști, iar cel puțin 24 de persoane au fost ucise, informează Al Jazeera.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
„Pacea fie cu voi, telespectatori al televiziunii Shamshad. Toți angajații din clădire au fost salvați. Ne-am întors cu toții la muncă; jurnaliștii sunt la datorie”, a spus Parwiz Sapy pe micul ecran, unde a apărut cu mâinile bandajate, după ce a spart geamul dintr-un platou, pentru ca ceilalți colegi să poată fugi de atacatori.
Într-o relatare, televiziunea a precizat că cel puțin un atacator și-a detonat centrula cu explozibil la intrarea în clădire, iar un altul a reușit să pătrundă în interior. La scurt timp, au apărut forțe de securitate afgane, care au declanșat o operațiune de salvare, ce a durat aproape patru ore.
Two hours after the attack, #ShamshadTV anchor is back in the studio, with bandaged hand, reading news of the day. Welcome to #Afghanistan. pic.twitter.com/I73mjBsfRZ
— Zafar Mehdi (@mehdizafar) November 7, 2017
În această perioadă, transmisiunea a fost întreruptă.
„Aveam ședința de dimineață, când am auzit focuri de armă. Singura cale să scăpăm era o fereastră micuță din redacție, așa că am fugit spre ea și am spart-o. Mi-am rănit mâinile, din cauza cioburilor. Am strigat spre ceilalți să iasă din redacție și ala am reușit să scăpăm de atacatori”, a spus prezentatorul.
Totodată, el a mărturisit că abia după acest atac a înțeles adevărata „putere” a mediei: „Cu toții aveam lacrimi de bucurie. Am fost mai motivați decât oricând să ne continuăm munca. După atacul militanților, am știut că facem ceea ce trebuie. Familia mă suna să mă cheme acasă, dar n-am plecat.”
Franz-Michael Skjold Mellbin, fost ambasador și reprezentantul Afganistanului la UE, a scris pe Twitter: „Este admirabilă determinarea jurnalistului afgan”.
La rândul său, o jurnalistă din Spania, Carmen Fernandez, a spus că este „demn de respect”.
„Jurnalistul acesta este un simbol al rezistenței”, a precizat și Waslat Hasrat-Nazimi, jurnalist Deutsche Welle.
Potrivit unui raport al Comitetului afgan pentru Siguranța Jurnaliștilor a precizat că, în 2017, au avut loc 73 de atacuri care au vizat jurnaliși, cu 35% mai mulți decât în anul anterior. Astfel, Afganistanul este a doua cea mai periculoasă țară din lume pentru reporteri, după Siria.