Cum a provocat armata austriacă avalanșe pentru a redeschide un drum și o cale ferată


Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 10:02
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 08:04
Categorie: Stiri externe

Austria a avut parte de cele mai abundente ninsori din ultimele decenii, iar consecinţele încă se fac simţite. Miercuri, armata a provocat avalanşe controlate pe versanţi, pentru a putea redeschide un drum şi o cale ferată.

În alte părţi însă, pârtiile au fost redeschise şi schiorii s-au putut bucura în sfârşit de zăpadă.

De la începutul anului, în Alpii austrieci a nins aproape fără încetare, iar avertismentele de avalanşă s-au ţinut lanţ. Mai multe drumuri au fost închise din cauza riscului, iar o mulţime de localităţi au fost izolate. Ieri, armata a intervenit pentru a diminua riscurile, provocând avalanşe controlate.

Udo Koller, lt. col. din armata austriacă: "Azi, zeul vremii a ţinut cu noi şi am putut face detonările pe muntele Grimming. Am detonat opt proiectile şi şase dintre ele au dus la avalanşe de dimensiuni considerabile."

Un elicopter militar a aruncat în total 120 de kilograme de explozibil, pentru a diminua riscul de avalanşe ulterioare. O autostradă şi o cale ferată care trec prin apropiere sunt închise de mai multe zile din această cauză.

În apropiere de Salzburg, soldaţii au fost mobilizaţi şi pentru a curăţa acoperişurile. Zăpada acumulată în ultimele două săptămâni s-a întărit, iar militarii au fost nevoiţi să o taie în blocuri pentru a o putea îndepărta.

Markus Freinek, căpitan în armata austriacă: "Acoperişurile aproape că au ajuns sau au depăşit limita maximă de greutate pe care o pot susţine. Suntem deja în zona de risc. Ca să nu se prăbuşească, trebuie să curăţăm zăpada."

Câteva staţiuni de schi au fost însă redeschise, spre bucuria turiştilor.

"După atâta ninsoare, abia aşteptam vremea asta frumoasă, ca să ies pe pârtie. Acum e perfect şi sper să rămână aşa o vreme."

Însă nu va rămâne, spune meteorologii. Ninsorile vor reîncepe şi până luni se va aşterne un strat proaspăt de 10 până la 40 de centimetri de zăpadă.

 

Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Ninsorile au paralizat Austria și Bavaria. Oamenii nu pot ieși din locuințe
VIDEO PROTVPLUS.RO