Covid-19 în lume. Sistemul medical din India este în pragul colapsului

Dată publicare: 23-04-2021 12:47
Dată actualizare: 23-04-2021 14:22


Un nou record global de infectări zilnice cu Sars-CoV-2 a fost atins joi. India a raportat peste 332.000 de noi cazuri într-o singură zi, iar sistemul medical, şi aşa fragil, al ţării este la un pas de colaps.

India ajunge astfel la 15,9 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 şi se apropie cu paşi repezi de Statele Unite, care este pe primul loc în clasamentul statelor cu cele mai multe infectări cu Sars-CoV-2. Iar sistemul medical din India nu mai face face faţă acestui val.

Femeie în spital: „Mama mea a murit. N-a primit oxigen şi a murit în chinuri. Era aici de cinci zile, începuse să-şi revină, dar apoi n-a mai primit oxigen. Abia mai putea respira şi a murit agonizând. Toţi cei de aici au murit”.

Mama unei femei se afla internată la un spital din vestul Indiei, unde, din cauza scurgerilor de oxigen, au murit 22 de oameni, zilele trecute. În timp ce gazul vital se risipea în curtea spitalului, 170 de pacienţi internaţi şi care depindeau de măştile de oxigen se luptau pentru supravieţuire.

Apoi, 13 pacienţi bolnavi de Covid au murit într-un incendiu izbucnit la secţia de ATI de la un spital din apropiere de Mumbai.

Dilip Shah, manager de spital: „Erau în jur de 90 de pacienți în spital. Transferăm pacienții care necesită oxigen în spitale din apropiere. Incediul a pornit din senin la ATI și în câteva minute încăperea a fost umplută cu fum”.

Dar dincolo de un sistem sanitar şubred, o cauză a exploziei de cazuri de Covid a fost relaxarea măsurilor de restricţie şi nepăsarea de care au dat dovadă oamenii, susţin experţii.

Srinath Reddy, Președintele Fundației pentru Sănătate Publică din India: „Am fost ademeniți în această stare de complacere, crezând că primele măsuri și-au făcut efectul, fie că vorbim de numărul de îmbolnăviri sau decese. Cifrele au început să scadă din octombrie până în ianuarie. Iar apoi a apărut acest sentiment propagat chiar de către experți cum că am fi atins imunitatea de turmă”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din India, peste 2.300 de oameni s-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore din cauza Covid-19, India ajungând astfel la un număr de 185.000 de morţi.

Momentele în care ambulanțele gonesc pe şosele în căutarea de locuri în spitale sau imaginea gropilor comune în care sunt puşi cei morţi din cauza Covid-19 sunt tulburătoare.

Situaţia India aminteşte de cea din Brazilia, dar acolo lucrurile s-au mai temperat, având în vedere că a început vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO