Coreea de Nord accepta reluarea reuniunilor familiilor coreene separate de razboi


Ultimul update: Miercuri 21 August 2013 06:53
Data publicarii: Duminica 18 August 2013 15:27
Categorie: Stiri externe
Coreeni

Coreea de Nord a acceptat duminica propunerea Seulului de a relua reuniunile familiilor separate de razboiul Coreei, in urma cu 60 de ani, a anuntat agentia oficiala nord-coreeana KCNA, citata de AFP.

Nordul a acceptat organizarea unor reuniuni in timpul sarbatorii traditionale de toamna, care pica in acest an pe 19 septembrie, a adaugat comitetul pentru reunificare pasnica a Coreei, citat de KCNA.

Phenianul propune ca reuniunile sa aiba loc pe muntele Kumgang, o zona din Coreea de Nord preferata de turisti. Nordul a propus, de asemenea, o a doua reuniune, prin legatura video de aceasta data, la 4 octombrie, data aniversara a summitului intercoreean din 2007, potrivit KCNA.

Milioane de coreeni s-au separat de rudele lor la sfarsitul razboiului (1950-1953), unii aflandu-se la nord si altii la sud de frontiera stabilita in 1953.

Ultimele intalniri intre rude, organizate sub tutela Crucii Rosii, au avut loc in 2010. Saptamana trecuta, Seulul a insarcinat Phenianul sa reia aceste reuniuni.

Dupa mai multe luni de tensiuni, cei doi vecini si inamici incearca sa reia dialogul. Ei au ajuns la un acord pentru redeschiderea zonei industriale intercoreene de la Kaesong, inchisa de Phenian in aprilie.

Tensiunea a urcat brusc in peninsula la sfarsitul lui 2012, dupa un tir de racheta reusit, urmat de un al treilea test nuclear realizat de Phenian, care a antrenat noi sanctiuni internationale.

Sursa: Pro TV

Imagini din satelit: Coreea de Nord si-ar fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului
Coreea de Nord avertizeaza Japonia ca a depasit
100.000 de nord-coreeni la o parada militara:
VIDEO PROTVPLUS.RO