Copacul simbol la care se ruga o ţară întreagă din Africa, distrus de un incendiu

Ultima actualizare: 02-02-2020 15:46
freetown, sierra leone
iStock

Una dintre emblemele Sierra Leone, un arbore de bumbac uriaş aflat în capitala Freetown, a fost ţinta unui incendiu misterios, iar experţi urmează să constate pagubele suferite de venerabilul gigant, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Imaginile video difuzate pe reţelele sociale arată flăcări spectaculoase care păreau să ardă în scobitura copacului în noaptea de joi spre vineri, în timp ce trecătorii se opresc pentru a urmări spectacolul în centrul oraşului Freetown.

Pompierii au reuşit să stingă focul, a declarat un oficial al Ministerului de Interne.

„Nu există victime. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina cauzele incendiului”, a mai spus el.

Pentru moment nu se cunoaşte încă gravitatea pagubelor care ar putea pune în pericol supravieţuirea arborelui, vechi de sute de ani şi înalt de câţiva zeci de metri.

Arborele care acoperă cu ramurile sale înalte străzile şi clădirile din jur, în mijlocul unui sens giratoriu, face parte din istoria Sierra Leone şi a oraşului Freetown.

Potrivit tradiţiei, sub acest arbore de bumbac s-au rugat şi s-au odihnit primii colonişti, sclavi care au debarcat din America de Nord unde şi-au câştigat libertatea luptând în timpul Războiului de Independenţă, la sfârşitul secolului al 18-lea.

Este un simbol al libertăţii în jurul căruia încă se strâng persoane pentru a se ruga sau demonstra. De asemenea, arborele uriaş serveşte ca refugiu pentru lilieci şi păsări răpitoare.

Copacul a mai fost afectat de flăcări în 2018, potrivit pompierilor.

„Consiliul municipal din Freetown a chemat un specialist pentru a evalua pagubele”, a declarat primarul capitalei Freetown, Yvonne Aki-Sawyer, pe Facebook.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO