Celebra marmotă Phil a prezis cum va fi iarna anului 2020. VIDEO


Ultimul update: Duminica 02 Februarie 2020 14:39
Data publicarii: Duminica 02 Februarie 2020 14:39
Categorie: Stiri externe
Celebra marmotă Phil a prezis cum va fi iarna anului 2020

Celebra marmotă Phil, din orașul american Punxsutawney, a prezis când se va încheia iarna 2020: în cazul în care nu îşi va vedea umbra, primăvara începe să se instaleze.

UPDATE - După o ceremonie care a durat mai bine de o oră, preşedintele Clubului Marmotei din Punxsutawneya, a anunțat că Phil şi-a văzut umbra, astfel că primăvara va veni mai devreme, în America de Nord.

Celebra marmotă din Punxsutawney a fost scoasă din vizuina ei, iar Comitetul de organizare a ceremoniei a interpretat previziunea marmotei.

Ziua marmotei se celebrează, în fiecare an, pe data de 2 februarie.

Prima celebrare ar fi avut lor în 1886, în Punxsutawney, Ziua marmotei rămânând consemnată în ziarul local. În prezent, Ziua marmotei (Groundhog Day) reprezintă ocazia de a lua lucrurile mai puţin în serios pentru a uita de monotonia iernii, scrie Agerpres. 

Marmota este aşteptată în fiecare an de sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este acelaşi an de an: grăsuţul rozător se trezeşte în dimineaţa zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi şi de reflectoare, pe fondul uralelor şi aplauzelor. Membrii unui grup care a jurat să susţină marea tradiţie a Zilei marmotei, ce poartă frac, cămăşi albe, cu joben şi papion, îl trezesc pe Phil şi anunţă predicţia sa. Groundhog Club joacă un rol important în organizarea acestei zile, în timpul anului membrii clubului ocupându-se de îngrijirea marmotei, scrie Agerpres..

Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din SUA. Manifestările ocazionate de această sărbătoare au luat amploare din 1966, când au început să fie transmise în direct la televiziune. Filmul "Groundhog Day", din 1993, ce îl are ca protagonist pe actorul Bill Murray, a făcut oraşul american Punxsutawney celebru în întreaga lume.

Cum vremurile se schimbă şi tradiţiile evoluează, organizaţia pentru drepturile animalelor PETA a transmis o scrisoare la 28 ianuarie 2020 prin solicită ca Punxsutawney Phil să nu mai fie chinuit pentru acest ritual şi să fie înlocuit cu o marmotă - robot cu inteligenţă artificială, care chiar poate prezenta prognoza. ''Prin crearea unui Phil cu inteligenţă artificială, veţi putea păstra Punxsutawney în centrul Zilei marmotei, dar într-un mod mult mai progresist''- afirmă organizaţia.

Sursa: Agerpres

Cod galben de vremea rea, emis de meteorologi. Sunt vizate 27 de județe din țară
VIDEO PROTVPLUS.RO