Cine este Bernd Fabritius, romanul nascut la Sibiu care a reusit sa obtina un loc in Bundestag
Bernd Fabritius, nascut la Sibiu, a devenit primul roman ales in Bundestag, postura din care spera ca va putea ajuta si Romania, care are nevoie de o prezentare "realista si credibila" pentru a-si imbunatati imaginea.
Plecat din Romania in 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) isi propune sa fie "glasul" din Bundestag al sasilor, dar si al romanilor aflati in Germania. "Mi-am propus sa apar interesele conationalilor care m-au ales, dar si ale diasporei romane, mai ales ca mi-am pastrat si cetatenia romana", a precizat Fabritius.
Sasul originar din Agnita, judetul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Crestin-Sociale (CSU), aliatii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, in zona orasului München traiesc cele mai multe persoane originare din Romania: 25.000 de sasi transilvaneni si 25.000 de romani.
Alegeri 2024
22:56
Presa internațională după ce CCR a decis renumărarea voturilor: Haos în România. Autoritățile, în „ofensivă totală”
22:42
Analist militar: „Instituţiile din CSAT ar fi trebuit să corecteze în timp real fenomenele semnalate privind alegerile”
22:39
George Simion acuză „o lovitură de stat”. „Un sistem dictatorial refuză să facă tranziţia democratică a puterii"
22:11
Noi manifestații pașnice împotriva lui Georgescu. Câți oameni au ieșit în stradă în marile orașe. "Îmi e frică în ţara mea”
Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX ca a plecat din Romania impreuna cu parintii, dupa ce au asteptat 16 ani acordul autoritatilor comuniste.
"Eram un copil cand am plecat, motivul fiind reintregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat intr-un lagar de concentrare din Rusia, de unde a scapat mai mult mort decat viu", isi aminteste sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagar in fosta Republica Democrata Germana, bunicul sau s-a intors in Romania pentru scurt timp, pentru a pleca apoi in Republica Federala Germania. Pentru a fi alaturi de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus in 1969 o cerere de reintregire a familiei. Cererea i-a fost insa aprobata abia dupa 16 ani, in 1985.
Dupa ce a studiat dreptul la Universitatea Ludwig-Maximillian si stiinte politice la Institutul de Stiinte Politice, ambele din München, Bernd Fabritius s-a implicat foarte activ in viata comunitatii sasilor din Germania. Din 1998 a detinut diverse functii de conducere atat in cadrul asociatiilor sasesti, cat si in cadrul administratiei locale. In prezent este presedintele Asociatiei sasilor transilvaneni din Germania.
A pastrat insa legatura si cu tara natala, chiar daca in Romania mai are doar doua verisoare, care traiesc in Agnita. "Vin foarte des in Romania, sa-mi vizitez prietenii, cei mai multi fiind din Sibiu, orasul in care am copilarit", a declarat Fabritius. Totodata, Fabritius este profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" si la Universitatea Romano-Germana din Sibiu. Recunoaste, insa, ca in ultimul timp nu a mai putut ajunge aici sa predea, fiind implicat in campania electorala pentru alegerile generale din Germania, care au avut loc duminica.
Ultima data a fost in Romania in urma cu doua saptamani. S-a intalnit atunci cu reprezentanti ai Casei de Pensii, cu care a discutat pe marginea Legii 211/2013, prin care se acorda despagubiri pentru "putinii supravietuitori" sasi ai lagarelor de concentrare din Rusia.
Alegerea sa in Bundestag nu a trecut neobservata printre prietenii din Romania. "De dimineata imi tot suna telefonul. Toti ma cauta sa ma felicite. Unul dintre primii romani cu care am vorbit a fost ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu. Am fost sunat si de consulul de la Müchen, precum si de Ovidiu Gant, reprezentantul minoritatii germane in cadrul Parlamentului", a spus Fabritius.
Bernd Fabritius considera ca este in interesul etnicilor germani sa arate Romania intr-o lumina realista. "Nu trebuie sa ascundem problemele, dar nici nu e cazul sa prezentam totul in negru. Cred ca in momentul de fata Romania are nevoie de o prezentare realista si credibila pentru a-si imbunatati imaginea", apreciaza primul roman din Bundestag.