Cine este Bernd Fabritius, romanul nascut la Sibiu care a reusit sa obtina un loc in Bundestag

Dată publicare: 24-09-2013 08:43
Dată actualizare: 27-09-2013 07:07


Bernd Fabritius, nascut la Sibiu, a devenit primul roman ales in Bundestag, postura din care spera ca va putea ajuta si Romania, care are nevoie de o prezentare "realista si credibila" pentru a-si imbunatati imaginea.

Plecat din Romania in 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) isi propune sa fie "glasul" din Bundestag al sasilor, dar si al romanilor aflati in Germania. "Mi-am propus sa apar interesele conationalilor care m-au ales, dar si ale diasporei romane, mai ales ca mi-am pastrat si cetatenia romana", a precizat Fabritius.

Sasul originar din Agnita, judetul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Crestin-Sociale (CSU), aliatii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, in zona orasului München traiesc cele mai multe persoane originare din Romania: 25.000 de sasi transilvaneni si 25.000 de romani.

Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX ca a plecat din Romania impreuna cu parintii, dupa ce au asteptat 16 ani acordul autoritatilor comuniste.

Bernd Fabritius

"Eram un copil cand am plecat, motivul fiind reintregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat intr-un lagar de concentrare din Rusia, de unde a scapat mai mult mort decat viu", isi aminteste sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagar in fosta Republica Democrata Germana, bunicul sau s-a intors in Romania pentru scurt timp, pentru a pleca apoi in Republica Federala Germania. Pentru a fi alaturi de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus in 1969 o cerere de reintregire a familiei. Cererea i-a fost insa aprobata abia dupa 16 ani, in 1985.

Dupa ce a studiat dreptul la Universitatea Ludwig-Maximillian si stiinte politice la Institutul de Stiinte Politice, ambele din München, Bernd Fabritius s-a implicat foarte activ in viata comunitatii sasilor din Germania. Din 1998 a detinut diverse functii de conducere atat in cadrul asociatiilor sasesti, cat si in cadrul administratiei locale. In prezent este presedintele Asociatiei sasilor transilvaneni din Germania.

A pastrat insa legatura si cu tara natala, chiar daca in Romania mai are doar doua verisoare, care traiesc in Agnita. "Vin foarte des in Romania, sa-mi vizitez prietenii, cei mai multi fiind din Sibiu, orasul in care am copilarit", a declarat Fabritius. Totodata, Fabritius este profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" si la Universitatea Romano-Germana din Sibiu. Recunoaste, insa, ca in ultimul timp nu a mai putut ajunge aici sa predea, fiind implicat in campania electorala pentru alegerile generale din Germania, care au avut loc duminica.

Ultima data a fost in Romania in urma cu doua saptamani. S-a intalnit atunci cu reprezentanti ai Casei de Pensii, cu care a discutat pe marginea Legii 211/2013, prin care se acorda despagubiri pentru "putinii supravietuitori" sasi ai lagarelor de concentrare din Rusia.

Bernd Fabritius

Alegerea sa in Bundestag nu a trecut neobservata printre prietenii din Romania. "De dimineata imi tot suna telefonul. Toti ma cauta sa ma felicite. Unul dintre primii romani cu care am vorbit a fost ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu. Am fost sunat si de consulul de la Müchen, precum si de Ovidiu Gant, reprezentantul minoritatii germane in cadrul Parlamentului", a spus Fabritius.

Bernd Fabritius considera ca este in interesul etnicilor germani sa arate Romania intr-o lumina realista. "Nu trebuie sa ascundem problemele, dar nici nu e cazul sa prezentam totul in negru. Cred ca in momentul de fata Romania are nevoie de o prezentare realista si credibila pentru a-si imbunatati imaginea", apreciaza primul roman din Bundestag.


VIDEO PROTVPLUS.RO