ALEGERI IN GERMANIA. Triumf istoric al conservatorilor lui Merkel. Liberalii, afara din Bundestag

×
Codul embed a fost copiat

Triumf istoric al conservatorilor Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania. Partidul cancelarului german a castigat 42 % din voturi, cel mai bun rezultat de la reunificarea tarii.

Dupa ce toate voturile vor fi numarate, conservatorii vor afla daca au destule voturi pentru a obtine majoritatea absoluta in Bundestag si a guverna fara a avea nevoie de aliati.

In caz contrar, doamna Merkel va trebui sa incerce formarea unei aliante cu rivalii din partidul social democrat, intrucat fostii parteneri liberali nu au suficiente voturi pentru a intra in parlament. Radiind de fericire, Angela Merkel si-a felicitat partidul pentru un rezultat "extraordinar" in alegerile parlamentare.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Da, dragi prieteni, astazi toti putem fi fericiti. Impreuna vom face totul pentru ca urmatorii patru ani sa fie ani de succes pentru Germania."

Sigura pe cel de-al 3-lea mandat de cancelar, doamna Merkel a evitat sa vorbeasca despre compozitia viitorului guvern.

Citește și
Angela Merkel
ALEGERI IN GERMANIA. Merkel, ultimul apel: "Ma cunoasteti, in 2013 multi o duc mai bine ca in 2009"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Vom astepta rezultatul final al alegerilor, este prea devreme sa spunem exact cum vom proceda. De sarbatorit, putem deja sa o facem, intrucat ne-am descurcat "super"!"

In euforia victoriei, Angela Merkel nu l-a uitat pe barbatul care i-a stat alaturi in momentele grele: "As vrea sa ii multumesc sotului meu. A avut multe de indurat."

In tabara social-democratilor, clasati pe locul doi, a domnit dezamagirea.

Peer Steinbrueck, lider Partidul social-democrat: "Nu am obtinut rezultatul dorit. Mingea este in terenul doamnei Merkel."

Aceeasi atmosfera, printre liberalii, aliati la guvernare ai Angelei Merkel.

Rainer Bruederle, presedintele lpartidului liberal FDP: "Este clar ca acesta este cel mai slab rezultat al nostru."

"Germanii i-au oferit doamnei Merkel nu o victorie, ci un triumf" si "Republica Merkel", au titrat publicatiile germane. Si pe buna dreptate.

Angela Merkel, in varsta de 59 de ani, supranumita afectuos "Mutti", mama natiunii, este singurul lider european care a reusit sa ramana la putere in vremuri de mari tulburari economice.

Cancelarul german Angela Merkel a obtinut o victorie triumfala in alegerile legislative de duminica, partidul sau conservator (CDU/CSU) insumand 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale partiale, relateaza AFP.

Aliatul sau liberal (FPD) este dat afara din Bundestag pentru prima data in istoria republicii de dupa unificare, din cauza ca nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmeaza sa discute formarea unei "mari coalitii" a obtinut 25,7% din voturi.

Verzii au inregistrat o scadere sensibila, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentualemai putin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stanga radicala) a scazut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.

O noua miscare antieuro, Alternative für Deutscheland (AfD), creata in primavara, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentata in Camera inferiioara a Parlamentului german.

Prezenta la urne a fost de 71,5%, un pic mai buna decat cele 70,8% din 2009, un record de slaba participare.

Merkel promite sa mentina presiunea asupra Greciei pentru implementarea de reforme

Germania va mentine presiunea asupra Greciei pentru implementaea reformelor convenite in acordurile de ajutor financiar extern, a declarat cancelarul german Angela Merkel, dupa ce formatiunea sa a castigat o victorie istorica in alegerile legislative desfasurate duminica.

"Nu trebuie sa renuntam sa exercitam presiuni asupra Greciei pentru derularea reformelor convenite", a afimat Merkel, dupa ce Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si CSU (partid bavarez infratit cu CDU) au obtinut o victorie covarsitoare in alegeri, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

De asemenea, Merkel a insistat ca a spus adevarul in privinta situatiei Greciei si a posibilitatii ca tara sa aiba nevoie de un al treilea pachet de ajutor financiar extern.

"Nu este o chestiune noua si a fost abordata repetat in timpul campaniei electorale", a spus Merkel, adaugand ca ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, a ridicat problema in fata unei comisii parlamentare in noiembrie anul trecut.

Cronologia evenimentelor, duminica, 22 septembrie 2013:

20:50  Merkel ar putea sa guverneze singura, fara sa fie nevoita sa se alieze cu opozitia social-democrata (SPD), potrivit acestor estimari de la ora 17.10 GMT (20.10 ora Romaniei), ceea ce nu s-a mai intamplat de la cancelarul Konrad Adenauer in 1957.

19:50 Presedintele Traian Basescu i-a adresat, duminica, un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care o felicita pentru victoria CDU in alegerile generale legislative, seful statului roman aratandu-si increderea in consolidraea parteneriatului dintre Romania si Germania.

"Doresc sa va adresez sincerele mele felicitari pentru victoria pe care Uniunea Crestin-Democrata a obtinut-o in alegerile generale legislative. Aceasta reusita marcheaza confirmarea faptului ca politicile partidului dumneavoastra i-au convins pe cetatenii germani ca directia pe care ati adoptat-o si pe care ati sustinut-o in toti acesti ani este una de succes. Imi exprim increderea ca principiile care v-au inspirat deciziile va vor calauzi si mai departe in activitatea de cancelar, pentru binele Germaniei. Totodata, am certitudinea ca relatiile foarte bune dintre tarile noastre, prin prietenia care ne leaga si prin relatiile de cooperare pe care le-am dezvoltat in ultimii ani, vor fi, in continuare, un argument pentru consolidarea parteneriatului dintre Romania si Germania. Va rog sa primiti, stimata doamna cancelar, expresia deosebitei mele consideratii si intreaga mea apreciere pentru realizarile exceptionale pe care le-ati avut in inalta demnitate care v-a fost incredintata de poporul german", se arata in mesajul presedintelui Basescu.

19:40 FDP, aliatul liberal al partidului conservator CDU, nu ar fi reusit sa intruneasca 5 la suta din voturi pentru a putea intra in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), o premiera in istoria Germaniei federale, in timp ce social-democratii din SPD ar fi obtinut intre 26 si 26,5 la suta din sufragii.

Pentru CDU, acesta este cel mai bun scor obtinut de la Reunificarea Germaniei, in timp ce Merkel este cancelar de doua mandate, respectiv de opt ani.

In primele estimari, in timp ce birourile de vot si-au inchis usile la ora 16.00 GMT (19.00 ora Romaniei), partidul antieuro Alternative für Deutschland (AFD) este foarte aproape de a-si face intrarea in Bundestag, cu 4,8 la suta din voturi, potrivit televiziunii publice ARD.

Verzii germani, care au scazut in sondaje in ultimele saptamani, ar fi obtinut un scor departe de asteptarile lor, de 8 la suta, in net recul fata de recordul inregistrat la alegerile legislative din 2009 (10,7 la suta).

Stanga radicala Die Linke a scazut, de asemenea, ajungand la 8 la suta, in timp ce in 2009 totalizase 11,9 la suta din voturi.

19:10 Conservatorii cancelarului Angela Merkel au castigat alegerile din Germania, dar ar urma sa guverneze cu opozitia, aliatul lor liberal neintrand in Bundestag, a anuntat televiziunea, citata de AFP.

10:40 Incont.ro scrie despre cum ar putea influenta viitorul Europei rezultatul alegerilor din Germania: "In timpul campaniei, Merkel a mers pe ideea mentinerii taxelor al actuala valoare, in conditiile in care criza nu s-a incheiat, in timp ce contracandidatul sau sustine majoraea taxelor, in special pentru ceri bogati."

"Germania nu trebuie sa creasca taxele, intrucat o astfel de decizie ar putea afecta cresterea economica a tarii, in contextul crizei din zona euro, care nu s-a incheiat inca, declara cancelarul german Angela Merkel, saptamana trecuta."

Cititi tot materialul pe www.incont.ro

10:00 "Grecii urmaresc cu mare atentie alegerile din Germania, sperand ca noul guvern de la Berlin sa le stearga o parte din datorii.", noteaza in aceasta dimineata Al Jazeera.

09:30 Ziarul britanic The Guardian scrie astazi despre "recordul" pe care Angela Merkel il va putea bate, daca va castiga alegerile.

Intr-o comparatie realizata de ziaristii britanici intre Angela Merkel si Margaret Thatcher, acestia scriu ca actualul cancelar german are sansa de a deveni odata cu aceste alegeri cel mai longeviv lider feminin european din istorie. Pana acum, "Doamna de fier" a Marii Britanii detinea acest titlu.

Puteti citi articolul integral din The Guardian (in limba engleza) aici.

angela merkel record the guardian

09:00 Urnele din Germania s-au deschis. 61,8 milioane de alegatori germani sunt asteptati sa-si exprime votul.

Potrivit ultimelor sondaje, conservatoarea Angela Merkel, aflata la conducerea Germaniei din 2005, este aproape sigura de un al treilea mandat, dar ea risca sa fie constransa sa guverneze cu social-democratii.

Ultimul sondaj, aparut duminica in saptamanalul Bild am Sonntag, crediteaza tabara sa conservatoare (CDU/CSU) cu 39 la suta, iar partidul liberal FDP, partenerul sau de coalitie, cu doar 6 la suta, insumand astfel 45 la suta din intentiile de vot, care nu le-ar asigura insa majoritatea.

Social-democratii, cu 26 la suta, si aliatii lor traditionali Verzii, cu 9 la suta, nu au practic nicio speranta de a forma o coalitie. Scenariul cel mai probabil ar fi, in acest caz, o "mare coalitie" intre conservatori si social-democrati.

"Rar s-a intamplat in istoria Republicii Federale Germane ca rezultatul alegerilor legislative sa fie atat de deschis ca acum", afirma sambata cotidianului din Munchen Süddeutsche Zeitung, in timp ce Tagesspiegel din Berlin titra duminica: "totul depinde de alegerea voastra".

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Angela Merkel saluta un
Angela Merkel saluta un "super rezultat" si promite "patru ani de succes" pentru Germania

Cancelarul Angela Merkel a salutat duminica un "super rezultat" al partidului sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), la alegerile legislative din Germania si a promis "patru noi ani de succes", relateaza AFP.

ALEGERI IN GERMANIA. Merkel, ultimul apel:
ALEGERI IN GERMANIA. Merkel, ultimul apel: "Ma cunoasteti, in 2013 multi o duc mai bine ca in 2009"

Cu 48 de ore inainte de alegerile legislative germane, Angela Merkel, aflata in deplasare miercuri la Munchen inainte de Oktoberfest, se bazeaza pe personalitatea sa pentru a mobiliza alegatorii nehotarati in timp ce coalitia sa este amenintata.

Alegeri legislative in Germania. Angela Merkel joaca pentru prima data
Alegeri legislative in Germania. Angela Merkel joaca pentru prima data "cartea feminina"

Cancelarul german Angela Merkel este considerata "femeia cea mai puternica din lume" dar ea nu a jucat niciodata pana in prezent cartea feminina, in cei 33 de ani de cariera politica, relateaza AFP.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).