Cine e autorul atacului armat de la sediul Serviciului Federal de Securitate din Moscova

Ultima actualizare: 20-12-2019 19:54

Individul care a deschis focul joi seară în fața sediului Serviciului Federal de Securitate din centrul Moscovei ar fi un rus de 39 de ani, pasionat de tir.

Deocamdată nu se știe ce l-a împins să comită atacul. Înainte să fie anihilat, bărbatul a ucis doi agenți și a rănit trei ofițeri și un civil.

Presa moscovită atrage atenția că atacul a avut loc între ziua agenţilor de contraspionaj militar şi ziua agenţilor serviciilor de securitate.

Un bărbat înarmat cu un pistol mitralieră Kalaşnikov a început să tragă în ofiţerii de pază de la intrarea în sediul FSB, urmaşul temutului serviciu secret al Uniunii Sovietice, KGB. Pentru cei nimeriți în zonă, rafalele au fost șocante.

Rapid, zona a fost înțesată de forțe de securitate care au izolat un vast perimetru și n-au mai lăsat pe nimeni să se apropie.

Martor: „Am stat în cafenea 5-7 minute după ce au început împușcăturile, apoi am fost duși prin ușa din spate în clădirea de lângă, care era mai sigură.”

Dacă autoritățile de la Moscova sunt zgârcite cu detaliile, în schimb în presă rusă sunt vehiculate informații despre identitatea atacatorului.

Ar fi vorba de un rus de 39 de ani, cu domiciliu la 40 de km de Moscova. Era fan al tirului sportiv și avea mai multe arme înregistrate pe numele său.

Mama lui a povestit că fusese angajat de mai multe forme de securitate, dar rămăsese recent fără job. Tot potrivit mamei lui, citată de site-uri rusești, „bărbatul ar fi purtat în ultima perioadă mai multe discuții telefonice cu arabi”.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Fără îndoială vorbim de un eveniment care lovește chiar în inima Moscovei. Iar ziua aleasă nu e una oarecare, pentru că tocmai astăzi președintele rus Vladimir Putin a ținut marea sa conferință de presă anuală. Una dintre declarațiile făcute cu acest prilej este că atacurile teroriste au reprezentat cea mai dificilă problemă cu care s-a confruntat de când e președinte.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO