CIA ajuta in secret Columbia sa-i elimine pe rebelii marxisti din gruparea FARC


Ultimul update: Joi 26 Decembrie 2013 09:04
Data publicarii: Luni 23 Decembrie 2013 11:19
Categorie: Stiri externe
Membri ai gruparii FARC din Columbia

Un program secret al CIA ajuta Guvernul columbian sa elimine liderii rebeliunii marxiste FARC, intre care s-a numarat si numarul doi in ierarhia gruparii, Raul Reyes, ucis in 2008 intr-un bombardament in Ecuador, dezvaluie Washington Post.

Acest program secret - separat de Planul Columbia lansat in 2000, un ajutor in principal militar de noua miliarde de dolari acordat Bogotei - a fost autorizat de presedintele George W. Bush la inceputul anilor 2000 si a continuat in timpul presedintiei lui Barack Obama, afirma cotidianului, care sustine ca a intervievat peste 30 de oficiali si fosti oficiali americani si columbieni.

Dispunand de un buget secret de mai multe miliarde de dolari, "clasat confidential si inca activ", el se bazeaza pe doua aspecte: pe de o parte furnizarea de informatii pentru localizarea liderilor FARC, iar pe de alta parte livrarea de dispozitive GPS pentru a face bombardamentele mai precise.

Astfel, gratie serviciilor de informatii americane, Raul Reyes a fost localizat in 2008 in Ecuador.

Fondata in 1964, Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), cea mai veche gherila din American Latina, care numara aproape 8.000 de combatanti, potrivit autoritatilor, s-a angajat din 2012 in negocieri cu Guvernul columbian pentru a pune capat conflictului soldat cu sute de mii de morti.

Sursa: Mediafax

Tags: columbia, sua, cia, farc, rebeli,

VIDEO PROTVPLUS.RO