China își revine după coronavirus, dar numărul deceselor a crescut în mai multe țări

Ultima actualizare: 03-03-2020 19:36

După ce și-a anulat mai multe evenimente din cauza stării de sănătate, inclusiv Papa de la Roma a fost testat pentru coronavirus, iar potrivit ziarului ''Il Messagero'', rezultatul este negativ.

În tot acest timp, în Iran 77 de oameni au murit, iar în Italia cel mai recent bilanț indică 79 de decese.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că abordarea radicală a Beijingului a dat roade, după ce luni au fost raportate de nouă ori mai multe cazuri noi în afara Chinei și nu pe teritoriul ei.

Director general OMS: „Nu este vorba despre gripă. Suntem pe un teren necunoscut. Nu am mai văzut până acum un agent patogen respirator care se transmite în comunități și, în același timp, poate fi izolat cu măsurile potrivite.”

Michael J Ryan, director executiv OMS: „Ceea ce ne dă speranță este că, spre deosebire de gripă, acolo unde autoritățile ripostează cu măsurile drastice, virusul este suprimat.”

În Italia, unde numărul de teste pozitive crește dramatic de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat. Autoritățile din Lombardia au cerut guvernului să reactiveze cadrele medicale aflate la pensie.

La rândul său, guvernul britanic a prezentat planul de acțiune în cazul unei epidemii de Covid-19. Un angajat din cinci ar putea fi absent de la muncă în săptămânile în care epidemia ar atinge proporții maxime, avertizează autoritățile și nu este exclus să se apeleze la militari în sprijinul poliției, pentru menținerea ordinii publice. 

În Marea Britanie, numărul apelurilor la urgență a crescut cu o treime, din cauza temerii de Covid-19.

Operator: „Am lucrat și în toiul crizei create de Ebola, dar nu se compară cu ce se întâmplă acum. Oamenii sunt foarte îngrijorați, pentru că suntem și în sezon de gripă. Acum sună și cei care au simptome de gripă, dar n-ar suna în mod normal.”

Și în restul lumii sunt evidente efectele panicii. Din Germania până în Australia, magazinele sunt golite de alimente.

Marc Kaplan, depozit medical SUA: „Suntem sunați din toată lumea. Ni se cer zece milioane, o sută de milioane de măști pe zi. Nu ne sună persoane, ci fundații, companii, instituții guvernamentale. Ne-au rămas doar loturi expirate, dar și acestea se vând cu 800 -1000 de dolari cutia. Nu sunt măști, nu am de unde să fac rost, nici soluții dezinfectante, nici șervețele dezinfectante, nici costume de protecție, nici anumite tipuri de mănuși chirurgicale.”

Președintele Trump nu s-a putut abține să puncteze.

Donald Trump: „Epidemia de coronavirus ne arată că e vital să ne aducem fabricile înapoi în America, astfel încât să producem acasă medicamentele și echipamentele necesare pentru a proteja sănătatea publică.”

După schimbarea testelor, inițial neconforme, numărul de cazuri din Statele Unite a crescut masiv, iar în ultimele trei zile s-au înregistrat șase decese.

În Coreea de Sud au fost create puncte de testare de tip drive-in, unde nici nu trebuie să cobori din mașină. Ți se pun întrebări legate de factorii de risc și apoi ești testat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO