China a trimis o armată de polițiști să aresteze oameni într-un alt stat. I-au luat cu forța din case și i-au urcat în avion
Poliștii chinezi au arestat și expulzat suspecți din Fiji, în cadrul unei acțiuni controversate pentru care autoritățile de la Beijing sunt acuzate că au fentat sistemul juridic din statul insular.
Imagini controversate cu un detașament de ofițeri de poliție chinezi din Fiji care escortează suspecți cu cagule într-un avion privat au scos la iveală eforturile secrete ale Chinei de a obține putere în Pacific.
Imaginile, care au fost filmate de o agenție de securitate chineză și obținute recent de 60 Minutes, arată cum zeci de polițiști chinezi dărâmă ușile și arestează aproape 80 de tineri, bărbați și femei, presupuși escroci cibernetici în Fiji.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Fiji’s prime minister has called on China to retreat from the South Pacific as an investigation by The Age, The Sydney Morning Herald and 60 Minutes uncovers a police sting showing Beijing’s desire to operate overseas.https://t.co/oSTf1Vnzx5
— The Age (@theage) March 23, 2024
Apoi, suspecții sunt acoperiți cu cagule, încătușați și așezați în mijlocul unui șir de rânduri de polițiști chinezi în timp ce sunt duși înapoi în China cu un avion charter. (FOTO AICI)
"Nu contează cât de departe sunt, ei [suspecții - n.r.] vor fi arestați", se arată într-o traducere a titlului clipului în limba chineză.
China, SUA și Australia se luptă pentru influență în Fiji
Poliția din Fiji a privit ca la spectacol acțiunea colegilor lor chinezi. În prezent, există un acord polițienesc controversat între cele două state, despre care criticii susțin că arată amploarea influenței pernicioase a Chinei în regiune.
Însă, această misiune controversată a polițiștilor din China a avut loc în 2017, iar imaginile au fost publicate abia acum. Graeme Smith, specialist în China de la Australian National University, a declarat că până la două astfel de exerciții de "predare" de acest tip aveau loc în fiecare săptămână.
„Este o cale foarte tulburătoare, deoarece acest tip de operațiuni [în care sunt implicate autoritățile chineze - n.r.] se întâmplă peste tot în lume. Echipa noastră a estimat că acest lucru se întâmplă de două ori pe săptămână, în fiecare săptămână, pe tot globul, dar exemplul din Pacific este unul destul de îngrijorător”, a declarat Smith pentru 60 Minutes, potrivit Daily Mail.
Smith a mai spus că această acțiune arată că polițiștii chinezi "se comportă ca și cum ar fi în China".
„Poliția din Fiji este acolo, dar doar în fundal, și, din toate punctele de vedere, tratează teritoriul Fijian ca pe cel chinezesc. Este absolut o cedare de suveranitate și... a fost creat un precedent foarte rău”, a spus Smith.
Operațiunea poliției chineze a ocolit complet sistemul juridic din Fiji, iar presupușii infractori au fost duși în China pentru a se confrunta cu "justiția" în sistemul judiciar controversat al țării comuniste.
Ambasada Chinei din Fiji a declarat că " între China și Fiji există o cooperare polițienească și de aplicare a legii profesionistă, deschisă și transparentă".
Națiunile insulare din Pacific, precum Fiji, s-au aflat în centrul unei lupte acerbe pentru influență din partea Australiei și a SUA, pe de o parte, și a Chinei, pe de altă parte.
Dar premierul Fiji, Sitiveni Rabuka, a declarat pentru 60 Minutes că Pacificul de Sud ar putea fi destabilizat de "influența nejustificată" a Chinei.
"Înțeleg Australia și America, dar nu înțeleg pe deplin agenda Chinei", a declarat Rabuka.