Hillary Clinton a fost externata. Secretarul de stat, la prima aparitie publica dupa o luna

Hillary si Chelsea

Secretarul de Stat american Hillary Clinton, spitalizata incepand de duminica in vederea tratarii unui cheag de sange la nivelul capului, a parasit spitalul presbiterian din New York miercuri.

"Secretarul de Stat Hillary Clinton a parasit spitalul in aceasta (miercuri) seara. Echipa medicala care a urmarit-o a spus ca inregistreaza progrese din toate punctele de vedere si este increzatoare in faptul ca se va reface complet", a anuntat Philippe Reines, consilierul lui Clinton, intr-un comunicat.

Departamentul de Stat nu a oferit precizari in legatura cu data la care secretarul de Stat va putea sa isi reia activitatea.

Ea urmeaza sa predea stafeta succesorului sau, John Kerry, in cateva saptamani.

Postul de televiziune CNN a difuzat miercuri dupa-amiaza imagini cu Clinton, care purta ochelari de culoare inchisa, parasind spitalul, insotita de sotul sau, Bill si fiica sa Chelsea.

Citește și
Hillary Clinton
Hillary Clinton a lesinat din cauza deshidratarii si s-a lovit la cap
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Aceasta este prima aparitie publica a lui Clinton de la 7 decembrie si pana in prezent.

"Ea vorbeste frecvent la telefon cu colaboratorii sai, este destul de activa, la telefon, cu noi", a declarat anterior Victoria Nuland, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat.

Chelsea Clinton a fost fotografiata parasind Spitalul New York Presbyterian unde a fost internata secretarul de Stat american Hillary Clinton, in urma unei tromboze.

Fiica presedintelui american parea vizibil afectata comenteaza redactorii de la tmz.com.

Medicii mizeaza pe o "refacere completa"

Medicii sai asigura ca acesta nu a avut consecinte din punct de vedere neurologic si mizeaza pe o "refacere completa", relateaza AFP.

"In toate celelalte aspecte ale convalescentei, secretarul de Stat răspunde foarte bine si noi suntem increzatori ca se va reface complet. Are moralul bun si a discutat cu medicii, cu familia si cu echipa sa", a afirmat doctorul Lisa Bardack, de la Spitalul New York Presbyterian, precizand ca Hillary Clinton va parasi spitalul imediat ce tratamentul se va incheia.

Spitalizata in urma unei tromboze

Hillary Clinton a fost spitalizata dupa ce a suferit o tromboza (obturarea unui vas sangvin cu un cheag de sange) in urma unei comotii cerebrale, acum doua saptamani, a anuntat duminica unul dintre consilierii sai.

Sefa diplomatiei americane, in varsta de 65 de ani, urma sa revina la Departamentul de Stat luni, dupa o serie de probleme de sanatate cu care s-a confruntat dupa ce s-a intors, in urma cu trei saptamani, dintr-un turneu in Europa, si cu mai putin de o luna inainte sa fie inlocuita in functie de John Kerry, nominalizat ca succesor al sau de catre presedintele Barack Obama.

Intr-un scurt comunicat, cel mai apropiat consilier al sau, Philippe Reines, este citat afirmand ca "in cursul examenelor efectuate astazi (n.r. duminica), medicii doamnei Clinton au descoperit ca un cheag de sange s-a format in urma comotiei cerebrale pe care a suferit-o acum cateva saptamani".

"I se administreaza anticoagulante si este internata la spitalul presbiterian din New York, pentru ca tratamentul sau sa fie urmarit in cursul urmatoarelor 48 de ore", a adaugat el.

Clinton, fosta senatoare a statului New York, locuieste in acest oras, dar si la Washington.

"Medicii sai vor continua sa ii evalueze starea de sanatate, dar si celelalte probleme legate de comotia cerebrala. Ei vor stabili daca este necesar sa se intreprinda alte actiuni", a mai scris Reines, fara sa ofere detalii suplimentare despre starea lui Clinton, care a fost afectata de o flebita in 1998, pe cand sotul ei, Bill Clinton, era presedintele Statelor Unite.

Departamentul de Stat a efectuat comunicari in mod regulat, in ultimele trei saptamani, despre starea de sanatate a secretarului de Stat, dar fara sa elimine total nelamuririle presei si unor congresmeni republicani cu privire la o absenta considerata inedita si atat de lunga.

Reines a anuntat mai intai, la 9 decembrie, ca Hillary Clinton a contractat un "virus gastric" care a obligat-o sa anuleze un turneu in Africa de Nord. Aproximativ, o saptamana mai tarziu, la 15 decembrie, acelasi consilier si medicii lui Clinton au dezvaluit o "comotie cerebrala" dupa un "lesin" cauzat de o "deshidratare puternica".

Medicii acesteia i-au recomandat, ulterior, sa nu mai efectueze, pana la "jumatatea lui ianuarie", turnee diplomatice cu avionul, asa cum obisnuieste, in toata lumea.

Problemele sale de sanatate au impiedicat-o sa fie audiata, asa cum era prevazut, la 20 decembrie, in Congres, pe tema atentatului impotriva Consulatului american de la Benghazi, comis pe 11 septembrie.

Acest atac terorist, in care au fost ucisi patru agenti americani, inclusiv ambasadorul american in Libia, a declansat o adevarata furtuna politica la Washington, Departamentul de Stat fiind criticat dur pentru "esecuri" in materie de securitate.

Republicanii reclama audierea lui Clinton, si fac din acest lucru o conditie pentru aprobarea in Senat a nominalizarii succesorului ei, John Kerry.

Dar acest adevarat "pilon" al Guvernului Obama, care a aparat fara rezerve politica externa a sefului statului incepand din ianuarie 2009, nu a efectuat nicio activitate publica incepand de la 7 decembrie, data la care s-a intors dintr-un turneu european.

La nominalizarea lui John Kerry, la 21 decembrie, presedintele Obama a declarat ca a "putut sa vorbeasca" cu "prietena" sa, care "continua sa se refaca".

Departamentul de Stat a oferit in mod frecvent asigurari ca Hillary Clinton lucreaza de la domiciliu.

"Se reface acasa" si se va intoarce la birou "saptamana viitoare", promitea Reines joi.

Clinton este, potrivit unei marturisiri pe care a facut-o in urma cu cateva luni, "epuizata" de ritmul pe care si-l impune de patru ani, in care a pretrecut, in total, aproape 400 de zile calatorind.

Cu un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcursi cu avionul si 112 tari vizitate, ea detine, dintre toti secretarii de Stat, recordul absolut in acest domeniu.

Sondaj CNN: Hillary Clinton are sanse la Casa Alba

Nici nu s-a retras inca din Functia de Secretar de Stat american, si deja au aparut speculatii in legatura cu un posibil viitor la Casa Alba. Desi nimeni nu se asteapta ca aceasta sa ia o decizie privitoare la o posibila candidatura in 2013, speculatiile privitoare la planurile acesteia de viitor s-au intensificat in preajma noului an, comenteaza CNN.

Daca totusi decide sa candideze in 2016 la functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, un nou sondaj a scos la iveala ca majoritatea democratilor o vor sustine drept candidat din partea patidului pe care il reprezinta.

Potrivit sondajului CNN/ORC International, dat publicitatii duminica dimineata, 85% dintre democrati si independenti care sustin Partidul Democrat au declarat ca o vor sustine pe Hillary Clinton daca aceasta va lua decizia sa candideze.

Exista si o diferentiere pe genuri. Daca 93% dintre femei s-au declarat in favoarea Secretarului de Stat, numai 79% dintre democratii barbati sunt pregatiti sa o sustine.

Clinton, pe de alta parte, a declarat in repetate randuri ca planuieste sa se retraga din viata politica, dupa ce Senatul il va confirma pe succesorul ei in functia de secretar de stat. Aceasta a spus si ca o viitoare candidatura la Casa Alba nu este in planurile ei.

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Hillary Clinton, spitalizata dupa ce medicii au descoperit ca a suferit o tromboza
Hillary Clinton, spitalizata dupa ce medicii au descoperit ca a suferit o tromboza

Hillary Clinton a fost spitalizata dupa ce a suferit o tromboza (obturarea unui vas sangvin cu un cheag de sange) in urma unei comotii cerebrale, acum doua saptamani, a anuntat duminica unul dintre consilierii sai.

Hillary Clinton a lesinat din cauza deshidratarii si s-a lovit la cap
Hillary Clinton a lesinat din cauza deshidratarii si s-a lovit la cap

Doctorii dau asigurari ca nu este ceva grav. Doamna Clinton primeste ingrijiri in propria locuinta, de unde va conduce departamentul american de stat cel putin o saptamana.

Hillary Clinton mentioneaza Romania intre tari ale caror guverne contracareaza
Hillary Clinton mentioneaza Romania intre tari ale caror guverne contracareaza "agresiv" opozitia

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a mentionat Romania si Ungaria printre statele ale caror guverne au devenit "mai agresive" in contracararea opozitiei.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE
Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE

SUA şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană vor boicota învestirea lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.