CEO-ul Black Cube a declarat că firma a intenționat să funcționeze ca un „braț” al SRI

Ultima actualizare: 21-10-2020 15:04
Meir Dagan, fost sef Mossad

CEO-ul Black Cube le-a declarat polițiștilor israelieni că un fost șef al Mossadului, Meir Dagan, a sugerat ca Black Cube să opereze ca „un braț” al SRI, având acceptul părții române, relatează Haaretz.

 

 

Mărturia este inclusă într-o stenogramă a unui interogatoriu al poliției obținut de ziarul israelian. Meir Dagan a decedat în 2016, fiind director al Mossadului între 2002 și 2011.

Doi angajați ai agenției private de informații Black Cube erau arestați în aprilie 2016 într-un hotel din București, fiind ulterior condamnați cu suspendare și permițându-li-se să părăsească țara.

Rechizitoriul din 2016 al procurorilor români susținea că David Geoclowicz și Ron Weiner au pătruns în calculatoarele familiei și apropiaților Laurei Koveși pentru a găsi informații compromițătoare despre șefa de atunci a DNA. Atacul informatic a avut loc cu câteva luni înainte de luarea deciziei de a o nominaliza pe Kovesi pentru un nou mandat.

Două luni mai târziu, CEO-ul Black Cube, Dan Zorella, se afla într-o cameră de interogare din Lod, Israel. Acesta își relata propria versiune a evenimentelor poliției israliene după ce anchetatorii de la București au solicitat asistență juridică în acest caz.

Potrivit stenogramelor interogatoriului, Zorella a afirmat că a crezut că a fost angajat de SRI cu acordul directorului serviciului, Eduard Hellvig și a președintelui Klaus Iohannis. Zorella a afirmat că directorul Mossad i-a spus că operațiunea a fost girată de SRI și că este „o misiune importantă”.

CEO-ul Black Cube a relatat că persoana care l-a angajat a fost fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat între timp la 3 ani și 10 luni de închisoare. Potrivit lui Zorella, Dragomir i-a spus că Black Cube ar putea funcționa ca un braț al serviciilor de informații române.

 

Potrivit stenogramelor poliției israeliene, Zorella a declarat că „Dragomir a spus că este interesat de lansarea proiectului. A spus că au rămas doar trei luni pentru a finaliza misiunea”, referindu-se la termenul pentru nominalizarea șefului DNA.

Potrivit CEO-ului Black Cube, Daniel Dragomir „a primit aprobarea SRI pentru a acționa ca un braț al organizației, pentru a putea desfășura operațiuni și sparge emailuri”, însă Zorella nu a oferit niciun document când i s-a cerut să prezinte dovezi că a operat în cadrul unui grup din SRI.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO