Cele mai controversate morminte din lume. Intrebari fara raspuns
Descoperirile arheologice ridica de multe ori semne de intrebare si rastoarna uneori credintele conventionale. De la mormintele faraonilor egipteni si oase gasite in vreo cripta, trupurile celor care nu mai sunt continua sa nasca dezbateri.
Cine au fost si ce au facut acei oameni? Au existat, cu siguranta, o stim din istorie, dar de ce nu li s-au gasit niciodata ramasitele?
Iata, mai jos, o lista a unora dintre cele mai controversate morminte, publicata pe listverse.com.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Otzi – Muntii Alpi, la granita dintre Italia si Austria
Otzi a trait acum 5.300 de ani si de cand a fost descoperit partial ingropat in pamant, in 1991, a devenit subiectul unor dezbateri stiintifice aprinse, dar si al glumelor. In timp ce tesuturile si analiza intestinelor au scos la iveala ce a consumat la ultima lui masa, studiile elaborate si tehnologiile moderne nu au reusit pana acum sa ne lamureasca asupra cauzelor exacte ale mortii lui. Analizele au aratat ca pe cutitul, arcul si hainele lui, sunt urme de sange ale altor cel putin patru oameni. A fost oare Otzi ucis? A fost vorba despre o ceremonie de inmormantare? Raspunsul ramane inca un mister.
Sursa foto: www.listverse.com
Sarpsborg, Norvegia
Intr-o tufa de trandafiri din curtea Bisericii Sfantul Nicolae din Sarpsborg, Norvegia, s-au descoperit mai multe oase datand de pe vremea vikingilor. Analizele de laborator au dus la concluzia ca scheletele poarta trasaturi specifice unui singur popor: incasii. Acestia au fost contemporani cu vikingii, dar se stia pana acum ca nu au trait decat in Peru. Vikingii, in schimb, se stie ca se foloseau de flota pentru a naviga spre culturi mult mai indepartate decat a lor, inclusiv in America de Nord. Prin urmare, este oare posibil ca incasii, al caror imperiu se intindea pe un intreg continent, sa fi calatorit si ei spre taramuri indepartate? Este posibil ca vikingii sa fi intalnit incasi in regiunile nordice din Canada si sa se fi intors impreuna cu cativa dintre acestia in Scandinavia?
Sursa foto: www.listverse.com
Stonehenge, Anglia
Stonehenge a fost dintotdeauna invaluit in mister, necunoscandu-se nici pana in prezent care au fost cu exactitate imprejurarile in care a fost creat si in ce scop. Se pare ca in acest loc, datand de prin anul 3.000 inainte de Hristos, au avut loc incinerari ale mortilor cu mult timp dupa ce pietrele au fost ridicate, adica pana prin anul 2.500 inainte de Hristos. In decursul celor 500 de ani, arheologii presupun ca in acest loc au avut loc peste 240 de incinerari.
Mormantul 55, Valea Regilor, Egipt
Descoperit in 1907, Mormantul 55 ramane unul dintre cele mai mari mistere din Valea Regilor. Altarul din lemn a fost creat cu siguranta pentru Tiye, mama lui Ankhananten. Controversa planeaza asupra numelui lui Ankhananten. Sicriul a fost facut pentru o femeie, dar modificat pentru un barbat. Masca mortuara din aur a fost sparta intentionat, facand identificarea dificila. Testele ADN au demonstrat ca mumia are legatura cu Tutankamon, dar in acelasi timp nu s-a putut spune nici pana astazi daca in sicriu se afla tatal sau unchiul faraonului sau altcineva. Misterul este cu atat mai mare cu cat elementele din mormant sunt confuse, intr-o perioada in care “inmormantarea” era un ritual foarte bine pus la punct dupa reguli stricte.
Ginghis Han, Mongolia
Legenda spune ca Ginghis Han a fost ingropat intr-un loc tinut atat de bine in secret, incat oricine a incercat vreodata sa-I dea de urma a fost ucis. 800 de calareti care au pazit locul in care ar fi fost inmormantat au fost executati. La fel au patiti si 1000 de muncitori care i-au dus trupul neinsufletit la locul cu pricina si au sapat locul de odihna vesnica. Exista un mormant, la Palatul Ordos, dar contine doar obiecte care i-au apartinut lui Ginghis Han, nu si ramasitele lui. Ginghis Han a adunat averi de neimaginat din imperiul cu cel mai mare grad de civilizatie cunoscut la vremea respectiva. Se pune deci intrebarea ca nu cumva buna parte din aceasta avere sa fi fost ingropata odata cu el si acesta sa fie motivul pentru care oasele lui nu au fost descoperite niciodata.
Sursa foto: www.wikipedia.org